Barotrauma srednjeg uva (Aerootitis)

Kod barotraume srednjeg uva javljaju se smetnje u funkciji Eustahijeve tube, koje mogu nastati usled edema sluzokože nazofarinksa i tube, povećanog limfnog tkiva na ostijumu tube i dr.
 
 

Uzrok nastanka

Barotrauma srednjeg uva nastaje usled neujednačenosti spoljašnjeg atmosferskog pritiska i relativno negativnog intratimpanalnog pritiska. Najčešće se javlja pri letu avionom, u kesonima i slično. Negativni pritisak uvlači bubnu opnu, a reaktivna vazodilatacija u sluzokoži srednjeg uva, edem i mikrokrvarenje su prateći procesi. Ako je razlika pritisaka izrazito visoka ili nastaje naglo može doći do rupture bubne opne.
 

Klinička slika

Klinička slika se manifestuje osećajem bola i nelagodnosti u uvu, što obično traje nekoliko sati. Autofonija i nagluvost prolaze u roku od nekoliko dana. Retko zaostaje permanentna perceptivna nagluvost. Tinitus (zujanje u ušima) i vertigo (vrtoglavica) se ponekad javljaju. Otokopski se vide hiperemija delova ili cele bubne opne, mehurići vazduha u srednjem uvu, krvarenje i perforacija.
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, ORL pregleda (otoskopija).
 

Lečenje

Teoretski, najbolje lečenje je vraćanje na visinu ili spontano otvaranje tube u komori za regulaciju pritiska. Dovoljne mere su autoinsuflacija vazduha (Vasalva autoinsuflacija), a nekada paracenteza ili kateterizacija tube. Treba izbegavati let avionom rinitisa, treba staviti kapi u nos pri uzletanju i spuštanju aviona.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Jovan 01.10.2011

    Imam sve simptome aerotititsa, odnosno barotitisa. Da li se ovaj poremećaj leči i koliko uspešno? 


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde