Bol u ledjima

Jedna od najčešćih bolesti danas, odmah nakon obične prehlade, koju možemo definisati kao bol u kostima i mišićima, najčešće u slabinskom delu leđa, naročito izražena pri saginjanju, ustajanju, podizanju tereta i drugim fizičkim naporima.

Uzrok nastanka

Bol se najčešće javlja kod osoba između 20 i 40 godina, ali je kod starijih bolesnika intenzivnija. Radna mesta koja predstavljaju velik rizik za pojavu ovog stanja su ona koja uključuju podizanje, savijanje tijela, okretanje, dosezanje visoko postavljenih objekata. Podizanje ili iznenadni nezgrapni pokret tela može "pokrenuti" ove probleme. Ipak, većina napada javlja se bez uočljivog razloga. I jednostavni pokreti mogu jako opteretiti leđa i dovesti do pojave boli.

Mišićno - koštane bolesti - većina napada boli uzrokovana je malim povredama nekog od brojnih mišića, ligamenata ili zglobova leđa. Mišićno-koštanoj boli pridonosi loše držanje tela, slabi mišići donjeg dela trbuha, i psihički i društveni faktori poput stresa.

Stanje koje se naziva fibromijalgija (fibromyalgia) izaziva bol u mišićima i zglobovima i takođe može uzrokovati ovakav bol u leđima.

Klinička slika

Mišićno - koštanu bol je teško lokaliziovati, odnosno odrediti jedno bolno područje. Postupno se pojačava nakon odmaranja ili sedenja. Neretko je praćena ukočenošću i grčevima leđa i ograničenjem pokreta. Mišići i zglobovi donjeg dela leđa mogu biti bolni. Bol može biti žestoka ili umerena i povremena, pojavljuje se postupno ili naglo i, nažalost, često se ponavlja.

Dijagnoza

Postavljanje dijagnoze započinje detaljnom anamnezom i kliničkom slikom  i rendgenskim snimkom lumbalnog dela kičme. Dijagnostika je posljednjih godina uveliko poboljšana upotrebom kompjuterizovane tomografije (CT) i magnetne rezonance (MR). Slede laboratorijska i radiološka dijagnostika. Kod sumnje na oštećenje živaca pritiskom radi se elektromioneurografija (EMG), očitavanjem električnih mišićnih impulsa.

Lečenje

Može trajati nedeljama, mesecima pa i godinama. Može biti konzervativno (lekovi) ili hirurško u akutnom i hroničnom stadijumu bolesti, a usmereno je na suzbijanje bola, uklanjanje uzroka i sprečavanje ponovnog pojavljivanja bolesti. Od lekova se koriste analgetici, nesteroidni antireumatici i kortikosteroidi. Fizikalna terapija u hroničnoj fazi dovodi do poboljšanja. Toplota opušta mišićnu napetost i ublažava gotovo svaku mišićnu bol. Masaža takođe osvežava metabolizam delujući protiv boli i smanjenja grča. Poznato je da površinska toplota povećava kožni protok krvi. Ukoliko dostupni oblici neoperativnog lečenja ne dovedu do smanjenja bolova i poboljšanja bolesnikovog stanja, potreban je pregled neurohirurga koji će odlučiti o potrebi i mogućnosti hirurškog lečenja.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Valerija 10.07.2023

    Poštovani, ja imam pitanje. Danas bez ikakvog razloga, osjetila sam jaku bol duž ljeve strane mišića kičme u predjelu bubrega. Mokrenje je normalno, ali bol je jaka, umire je anelgetici, ali na par sati. Dan prije tog bola, pojavila se bol također u ljevoj strani vrata. Hvala Vam puno i nadam se odgovoru.


  2. Nada Kigler 06.12.2021

    Nemam komentar ali imam jedno pitanje.. Meni je u donjem dijelu kicme izvaden herni i ugraden metalni dio da mi drzi stabilnost.kicme. Jos uvijek mi je kicma slaba, nemam snage da hodam i imam jake bolove. Doktori predlazu jos na 2 mjesta da mi ugrade metal. Molim za Vase misljenje.. Unapred hvala.


  3. alic 24.11.2009

    Posto nadjoh ovu stranu o bolovima u ledjima ja imam strasne bolove doktori mi kazu da imam jako cvrste misica u ledjima pa mi stvara bol i tako mi prenosi bol preko rebara u predjelu pluca ako imate odgovor posaljite mi na moju imel adresu amuki@gmx.de


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde