Upala bešike i mokraćnih puteva

Mokraćna bešika se nalazi između pubične kosti i materice. Ona predstavlja kesu rastegljivih zidova u kojoj se skuplja mokraća stvorena u bubrezima. Kada se zidovi bešike skupe mokraća se potiskuje u uretru, koja predstavlja uzanu cev dugačku samo 2.5 - 3cm. Otvor uretre nalazi se između klitorisa i vagine.

Učestalost

I muškarci i žene imaju mokraćnu bešiku i uretru, ali je ona različite građe. Zbog toga su neke bolesti češće kod žena nego kod muškaraca. Na primer, kako je uretra kod žena u bliskom kontaktu sa vaginom i anusom, koji često sadrže bakterije, i kako je kraća nego kod muškaraca, infekcije mokraćne bešike (cistitis) i uretre (uretritis) su mnogo češće kod žena. Pored toga, starije žene imaju probleme sa mokrenjem, kao što je inkontinencija. Kod inkontinencije mišići karličnog dnakoji podupiru mokraćnu bešiku i druge unutrašnje organe, postaju slabiji i dopuštaju spuštanje unutrašnjim organima. 

Simptomi i znaci

 • Nelagodnost tokom mokrenja koja traje i često se "navraća" (recidivira)
 • Učestalo mokrenje
Ponekada iritacija i inflamacija uretre traju nedeljama ili mesecima. Kod nekih žena mikrobiološkim ispitivanjem mogu se izolovati bakterije. Ako se radi o hroničnom uretritisu žena oseća potrebu za čestim pražnjenjem bešike i mokrenje je veoma nelagodno. Kako je hronično inflamirana uretra već duže vremena lečena, njen lumen je sužen. 

Dijagnoza

Inflamacija koja se širi na donji deo mokraćne bešike naziva se trigonitis. Ova dijagnoza se postavlja uvođenjem endoskopskog instrumenta kroz uretru u bešiku.  

Lečenje

Antibiotici ili sulfopreparati mogu se dati pacijentkinjama ako postoje znaci infekcije. Kod pacijentkinja sa suženim lumenom uretre sprovodi se dilatacija.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 13

 1. Mark 07.12.2022

  Imam 55 godina kada idea da mokrim peace me abdomena I mlaz urina je tanak


 2. Anita 27.03.2022

  Vec trecu nedelju imam bolove pri mokrenju,naime koristila sam prasak ,caj od nevena bolovi su prekinuli ali ucestalo mokrenje nije kao i pri mokrenju kada zavrsavam i ustanem posle par min kao da mi je besika puna idalje.Zanima me sta je upitanju?! Da napomenem imam ciklus pa kod lekara nisam jos isla


 3. Marija Ignjatić 18.03.2022

  Imam 25 godina veoma sam mlada osoba i smršala sam baš dosta ali zato imam probleme sa bešikom non stop idem u toalet i nikada nisam imala probleme sa tim do sada nikad nisam imala bakterije u mokraći i nikada nisam pila antibiotike jer nije bilo potrebe za tim nisam imala infekcije i nisam imala takva oboljenja poslednjih par meseci sam imala problem sa odlaskom u toalet i to non stop da li je potrebno nastaviti čistiti organizam tako što treba piti dosta tečnosti i ići u toalet da bi se ispraznili mokraćni kanali reci te mi vaš stručan savet šta dalje raditi.


 4. Rada 05.03.2021

  operisala sam se pre dve god gineholoski nemam ni matericu niti jajnike sad imam jak bol besike kao da je skroz spala i mnogo me boli kod mokrenja i kao da imam teret veliki peckanje i bol vec peti dan


 5. Radomir Zlokas 30.01.2021

  Prvi put problemi sa mokrenjem. Imam 73 g. e sakuplja u donjem delu stomaka. U besici. Nema..mokrenja. mokraca ne ide kroz mokracni vod. Dadose mi kateter 10 dana i potom opet isto. Sta i kako dalje kako ne bih gubio vreme? 


 6. :Ruzica 15.12.2020

  Dobila sam upalu besike pre mesec dana. Dosada sam popila 4 antibiotika i nisam se izlecila. Imam velimi pritisak na donji deo besike i cudan osecaj vatre medju nogama. Cesto idem u toalet i nemam smetnji tada al preko celog dana imam pritisak u donjem delu stomaka i vatru u medjunozju. U zadnjem nalazu nemam bakterija u mokraci


 7. Dobrila 17.04.2020

  Vec 4 meseca imam bol u bešici i bol pri završetku mokrenja. Imala sam bakterije, pila sam antibiotik i vise ih nemam. Ali bol i dalje imam. Šta da radim?


 8. Jasmina Grubacki 14.09.2019

  Utvrdjen mi je mali kapacitet bešike, kao i visok stenotičan vrat bešike. Česte retencije urina dovele su da sam bila 9. meseci na kateteru. Pre 10 dana sam operisana. Opet imam problem sa mokrenjem. Kontrolu imam tek za 4 nedelje. Da li je to normalan postoperativni tok (incizija vrata mokraćne bešike)?


 9. Dragana 22.06.2013

  Imam već godinama probleme sa kamenjem i peskom u bubrezima. Pre mesec dana sam izbacivala pesak iz desnog bubrega i od tada ne mogu da oporavim bešiku. Zadnjih 10 dana imam stalni napon u bešici i svaki čas moram u toalet. Imam bakterije u urinu ali je urinokultura čista. Dr mi je rekao da je to zbog peska i bakterija, medjutim meni i posle antibiotika nije bolje. I dalje osećam taj napon koji mi stvara veliku nervozu jer ne izlazim iz toaleta.


 10. Maja 11.06.2012

  Mokrim često i kad treba da prestanem malo me zaboli. 


 11. Ivana 23.02.2012

  Pre 4 god, sam operisana. Imala sam polipe na zidovima bešike, ali tegobe nisu prestale. Godišnje imam do 4 puta jake upale, koje mi sad stvaraju problem sa desnim bubregom, infekcije su sve češće. Ne znam šta da radim. Imam 24god.


 12. Jelena 09.01.2012

  Dok mokrim naročito pri kraju mokrenja osećam bol u vagini, i čudan osećaj, osećam kratke grčeve u vagini, to posle završetka mokrenja traje 15 do 20 min i prestane, ali se ponovo javi kad mokrim! Ne mokrim često, ali kad imam osećaj da mokrim ne mogu dugo da zadržavam mokraću u bešici već moram odmah do toaleta! Zbog čega to tako?


 13. Ljubica Bata 17.05.2010

  Naime imam učestalo mokrenje, imam 70 godina. Mokrenje imam kad nesto teže podignem naglo, kad treba da mokrim moram brzo da stignem do toaleta inače pođe mi mokraća i jedva mogu da izdržim do toaleta. Nemam bolova, nemam promene u mokraći. Bila sam na pregledu i nemam bakterija, dnevno popijem do 2 lit vode. Ne koristim lekove, imam divertikulozu, ali je kontrolišem ishranom.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde