Koža dijabetičara zahteva posebnu negu


Kožne bolesti se pojavljuju kod 30 % osoba sa dijabetesom tokom života. Kako pravilno negovati kožu i do kakvih sve promena na koži može doći objasnio je prim. dr Aleksandar Adamović u emisiji ˝Vodič kroz dijabetes˝.1. Kako treba da izgleda svakodnevna nega kože osobe sa dijabetesom?

Koža dijabetičara je obično suva i tim pacijentima savetujemo korišćenje uljanih kupki. Obične sapune i šampone treba izbegavati. Kada je suva koža, njena barijerna funkcija je oštećena, a lipidi nisu kompaktni. Poželjna je upotreba uljanih gelova za kupanje kao i krema kako bi se lipidi koji su u malom broju, nadomestili, a koži povratila vlažnosti. Nisu poželjne kreme sa kantarionovim i maslinovim uljem, već one koje u sebi sadrže esencijalne masne kiseline. Bitno je da preparat u sebi sadrži aktivne principe biljaka koje daju pozitivne efekte.

2. Koje promene na koži su česte kod dijabetičara?

Promene na koži su česta pojava kod pacijenata koji boluju od dijabetesa. Kiselost na koži je kod ovakvih slučajeva drugačija, stoga je pogodna za nastanak nekih drugih bolesti na tim mestima. Kada dođe do takvih stanja, saprofitna flora se ˝ponaša˝ drugačije nego inače. Mikroorganizmi koji čine saprofitnu floru su redovni stanovnici našeg tela, ali se kod dijabetičara oni ˝ponašaju˝ na nepoželjan način i nisu više u službi našeg zdravlja. Iz tih razloga se, pacijenti često dolaze kod nas, dermatologa, žaleći se na promene koje su na velikim pregibima, genitalijama ili stopalima. Na tim mestima, koža se tare jedna od drugu što omogućava da se mikroorganizmi poput Kandide, razmnožavaju više nego inače i onda dolazi do pojave ojeda. Ojed je jasno ograničen, u vidu crvenila, a ponekad vlaži. Na tim mestima se mogu pojaviti pukotine koje su praćene izrazitim svrabom, što pacijentima jako smeta. Dermatolozi će na ovakvu pojavu reagovati i dati određenu terpiju, ali je važno dijabetes regulisati. Kada je dijabetes regulisan, do ovakvih promena neće dolaziti. Potrebno je pomenuti kandidu na genitalijama koja se javlja kod muškaraca i žena kao posledica šećerne bolesti. Ona se može lečiti ali se često vraća kada šećer nije regulisan.


3. Do kakvih promena na stopalu dolazi kod dijabetičara?


Kod dijabetesa propadaju mali krvni sudovi, oni koji na mikronivou ishranjuju kožu. Ukoliko dođe do povrede, karakteristično je za ovakve slučajeve sporo zarastanje rana i to može biti veliki problem. U takvim slučajevima dermatolozi će se opredeliti za masti koje sadrže keratolitike, kako bi se te naslage na tom žulju topile, može se raditi i masaža tečnim azotom. Redovno održavanje je najvažnije, kako do ovih promena ne bi dolazilo. Čim primetite prve promene odmah krenite da koristite kreme i držite noge u vodi sa sodom bikarbonom, potom strugati i ukloniti taj sloj kože.


4. Koji preparati su najbolji za negu kože?

Mogu se koristiti uljane kupke, uz pomoć kojih nakon kupanja ostaje jedan sloj onih masnoća koja sadrži koža. Koriste se losioni koji su veoma hidrantni i koji će isto nadoknađivati sve ono što koža nema. Ako je koža suva i nekvalitetna gubiće vodu i ključni zadatak nam je da obnovimo vodu i ono što će zadržati tu vodu u samoj koži. Sapuni u čvrstom stanju mogu imati sve osobine kao uljane kupke, a važno je da to budu proizvodi sa deklaracijom. Ako kupujete na pijaci, onda ne znate šta ste kupili, kupujte samo u apotekama koje prodaju preparate sa deklaracijom. Svi kozmetički preparati, poput ovih, u sebi sadrže kozmeceutike. Da bi jedan kozmeceutik došao na tržište on nije lek i ne leči ali utiče na fiziologiju kože, ima određena farmakološka dejstva. On mora proći sve potrebne provere kako bi došao na tržište i koristio se kao aktivni princip. Savet da se ne treba kupati toliko često je pogrešan. Kupajte se koliko želite ali se proverenim sredstvima koja imaju deklaraciju i na kojima piše koja dejstva imaju kada se nanesu na kožu.


5.Kakav je proces zarastanja rana kod osoba sa dijabetesom i kako se leče akne?

Svaka povreda ili promena na koži kod osoba sa dijabetesom je mnogo teže zarasta zbog loše cirkulacije i postoji veća mogućnost stvaranja sekundanih infekcija. Ako koža nema imunitet i prokrvljenost, taj deo kože se neće lepo žaštiti od onoga ˝što je zadesilo¨.

Kada su akne u pitanju pacijenti sa dijabetesom se leče isto kao i drugi pacijenti. Mnogo je uzroka nastanka akni i postoji čitav niz kliničkih slika koji podrazumevaju rezličite pristupe lečenja. Zbog mogućnosti infekcija uvek se pacijentu prepisuje neki antibiotik


6. Kako pravilno sanirati bradavice?

Bradavice izazivaju virusi (preko 200 vrsta). Mogu biti različitog oblika, od onih koje nazivamo verucca vulgaris, onim koje se javljaju na šakama i stopalima pa do onih visećih koje izgledaju kao konci, sebaroične kenatoze koje se javljaju kod starijih ljudi. Sve se mogu skidati na razne načine i to tečnim azotom , radio talasima, elektrokautol, laserom. Postavlja se pitanje kako je koju bradavicu bolje skidati. Ja smatram da je najveći deo bradavica najbolje skidati tečnim azotom, iako je to postupak koji je duži i pri kom je nužan dolazak pacijenata više puta. Suprotnom ovom postoje i agresivnije metode kao što su radio talasi ili laser gde se bradavica mora potpuno uništiti i ostaje rana koja treba da zaraste, a prilikom zarastanja postoji šansa da se pojave sekundarne infekcije. Kod tečnog azota toga najmanje ima jer sve što se zaledi dođe do toga da otpadne i zato ovaj metod jeste sporiji, ali je dostižan. 


7. Šta je dermopatija i kako se ispoljava?

Zbog oštećenja malih krvnih sudova (na njihovim krajevima) dolazi do promene na koži. Dermopatija znači da će se na tom delu kože javiti fleke, tamno braon, svetlo braon, a ako se dijabetes dobro reguliše, one će se povući. Mogu se koristiti kortikosteroidne masti. Od dermopatije postoji još jedna gora stvar koja nije česta,a češća je kod žena nego kod muškaraca, nekrobiozis lipoidika ili dijabetika. Ovde dolazi do stvaranja degeneracije samog kolagena što se kasnije može videti kao ulceracija u kliničkoj slici, ovo zahteva ozbiljnije lečenje.


Podeli tekst:
Izvor: Emisija Vodič kroz dijabetes

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde