1. Pravilna ishrana kod osoba sa gustom krvlju

  Pitanje broj: #151422

  Poštovani,

  Imam gustu krv. Pijem Farin na 20 dana. Sada je rezultat 2,5. Dobio sam jelovnik vrlo štur od lekara. Interesuje me gde mogu da vidim opširnije savete za ishranu. Isto, ne znam da li treba da idem na more ili koja banja bi mi koristila?


  Odgovoreno: 21. 03. 2017.
  • Poštovani,

   Što se tiče ishrane kod upotrebe Farina ili nekog drugog antikoagulatnog leka trebate smanjiti unos kafe ili ako vam je baš neophodna da je konzumirate jednom dnevno. Što se tiče ishrane, određene namirnice koje u sebi sadrže vitamin K (zelena salata, spanać, brokoli, džigerica, pomorandže, mandarine, višnje, borovnice, grejpfrut i neke od začina kao što su kari, origano itd.) mogu uticati na vrednosti inr-a, tako da bi bilo poželjno ove namirinice unostiti umereno. Takođe, namirnice koje u sebi sadrže vitamin E utiču na porast nivoa vitamina K, stoga biste takođe trebali biti oprezni sa unosom badema, oraha, maslina, suncokreta, paprike, spanaća, jaja.
   Svakako bi Vam prijala promena sredine na kraći vremenski period, bilo da je to odlazak na more ili obližnju banju. Umerena fizička aktivnost je poželjna.

   Pozdrav

Komentari na pitanje: #151422

  • Imam inr 1, 75 pijem farin jednom dnevno po jednu tabletu. Imam 39 godina, da li da nastavim sa lekom? I koliki je rizik za šlog ili infarkt. Bolujem već 10 godina od aritmije.

Ostavite komentar