1. Tvrda stolica i bolovi tokom pražnjenja nakon carskog reza

  Pitanje broj: #140720

  Imam 25 god, posle carskog reza pre 6 meseci, imala sam tvrdu stolicu i jak bol pri vršenju nužde uz krvarenje. Sutradan sam opet primetila krv u tragu i od tada nemam vidljivo krvarenja vec evo 6 meseci. Preko ogledala sam videla da imam tamno plave izbočine na anusu koje mi ponekad smetaju. Stolica je svakodnevna. Meka. Kada imam tvrdu stolicu, retko se vidi trag sluzi u stolici . Sluz nisam u skorije vreme primetila. Krvna slika je rađena pre dva meseca, rezultati uredni. Stric je preminuo od raka debelog creva u 63 godini, a tetka od raka jetre u 67. godini, oboje sa očeve strane. Moj otac je zdrav, radio je kolonoskopiju prošle godine. Trebam li i ja uraditi kolonoskopiju?

  Odgovoreno: 02. 10. 2015.
  • Poštovana,
   Ove smetnje koje opisujete bi sa veoma velikom verovatnoćom odgovarale hemoroidalnoj bolesti II i III stepena uz propratni proktitis. To je, nažalost, često oboljenje i žene posle porodjaja imaju ga znatno češće nego muškarci. Potrebno je, osim regulacije stolice i besprekorna toaleta predela (pranje mlakom vodom i blagim sapunom po pražnjenju creva), kao i korišćenje neke od lekovith masti lokalno. Najbolje je ipak, da odete na rektoskopski ili bar anoskopski pregled.
   Što se tiče drugog dela vašeg pitanja, pokazalo se kao dobro da se planira i uradi kolonoskopija. Planirajte to npr. do kraja ove godine i tako prebrinite brigu.
   Pozdrav

Ostavite komentar