VIRUSI: odgovara prof. dr Đorđe Jevtović


Prema najnovijim podacima, Gugl svakog minuta dobije oko 70 hiljada pitanja u vezi sa bolestima, simptomima, zdravljem, pregledima, lekovima... odnosno više od milijardu dnevno. I pored pametnih algoritama i vojske ljudi koja vredno radi, veliki je posao odgovoriti na sva ova pitanja, zato je Stetoskop odlučio da pomogne.

Na Stetoskopu lekari i stručni saradnici odgovaraju na najtraženija pitanja na Guglu

Pitali ste Gugl o virusima, odgovara profesor u penziji, infektolog Đorđe Jevtović.

Kako izbaciti HPV iz organizma?

Kod imunompetentnih može doći do spontanog izlečenja, što je retkost kod imuodeficijncija. Hronične infekcija nekim tipovima HPV imaju i onkogeni potencijal. Svima se savtuje vakcincija posebno je važno protiv tipova 16 i 18, koji najčešće imaju onkogeni pozencijal.

Kako se prenosi stomačni virus? 

Fekalno-oralno (prljavim rukama).

Kako se prenosi Koksaki virus? 

Svi entrovirusi se prenose fekalno-oralno.

Zašto virusi nisu živa bića? 

Virusi su sposobni da se razmnožavju imaju mehanizme prenošenja na nove osetljive domaćine i stoga jesu živa bića. Imaju i mutagene sposobnoti, lako se prilagođavaju i zato preživljavaju hiljadama godina.

Zašto izlaze virusne bradavice? 

One su jedna od kliničkih manifestacija HPV. Razmnožavanje virusa u površnom sloju epitela izaziva promene koje se nazivaju bradavicama.

Koliko traje virus gripa?

 Tokom oko 3-5 dana virus gripa se razmnožava i uništava trepljasti epitel respiratornog trakta, kada je patološki proces  završen; potom biva eliminisan. Antivirusna terapija je efikasna samo ako se počne u okviru prvih dana od početka infekcije (Osetlamivir, Zanamivir).

Koji virus trenutno vlada 2019? 

Sada nije sezona gripa na našoj hemisferi. Na južnoj jeste.

Šta je Rota virus?

Rota virus se prenosi fekalno-oralno i posle inkubacije od 1-2 dana izaziva gastroenteritis koji traje nekoliko dana i spotano prolazi. Bolest može biti opasna u najmlađem uzrastu, kada su bebe sklone dehidrataciji. U razvijnim zemljama se prporučuje vakcinacija u uzrastu 0-6 godina. 


Saznajte više! Lekari su na Stetoskopu odgovorili na više od 100.000 pitanja pacijenata.


Za Stetoskop.info Miloš Đošić

Podeli tekst:

Prof. dr Đorđe Jevtović, rođen 1953. godine u Beogradu, lekar-infektolog. Profesor je Medicinskog fakulteta i načelnik centra za HIV na Klinici za infektologiju i tropske bolesti u Beogradu.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde