Intubaciona trauma larinksa

Gruba intubacija, preveliki tubus, nedovoljna relaksacija bolesnika ili produžena intubacija mogu da oštete larinks. Povrede su različitog obima, od erozije sluznice, intubacijskog edema, hematoma, luksacije krikoaritenoidnog zgloba, zapaljenja zgloba ili paralize rekurensa. Pri dugom ležanju endotrahealnog tubusa u larinksu i traheji mogu  nastati napred spomenuta oštećenja uz stvaranje postintubacijskog granuloma, nekroze tkiva i postintubacijske stenoze.

Klinička slika

Promuklost, sukrvičav ispljuvak i otežano disanje, posle intubacije nastaju u različitom vremenskom intervalu, neposredno posle buđenja iz anestezije ili posle 1 - 2 meseca od operacije. Pregledom može da se utvrdi rascep sluzokože, edem, hematom, ulceracije, nekroza, granulacija ili priraslice.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike i ORL pregleda (indirektni pregled larinksa).

Lečenje

Potreban je odmor glasa, primena antibiotika i antiedematozne terapije. Lakše povrede spontano zarastu za nekoliko dana. Kod subluksacije hrskavice potrebna je hirurška intervencija. Kod granulacija i stenoza je neophodno njihovo uklanjanje. Takođe, primenjuje se i fonijatrijska terapija.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. Ljiljana 08.01.2024

  Zdravo svima. Moj problem je promuklost posle operacije, tačnije sve to traje već mesec dana. Nekad mi se glas vrati ali je uglavnom promukao. Interesuje me kako ste rešili problem jer meni septolete ne pomažu? Hvala.


 2. Suzana 18.03.2013

  Imala sam dve operacije granuloma u grlu. I opet se vracaju. Sta da se radi da to u grlu nestane? Imate li neki savet? Bila sam intubirana i u komi posle hitnog carskog reza. Intubacija je trajala 9 dana. Moze li neko da mi pomogne nekim savetom?


 3. Suzana 18.03.2013

  Posle porodjaja sam bila u komi. Intubirana 9 dana. Nakon dva meseca sam dobila granulome u grlu. Dva puta operisana u klinickom bg centru. Opet mi se vratili na istom mestu. Moze li mi neko reci sta da radim kako da se resim tih granuloma. Neka terapija, cajevi? Doktor kaze da se nozes otklanjaju. Kako da ucinim da se vise nevracaju. Nek mi pomogne neko. Dajte mi savet.


 4. VALENTINA VELKOVA 16.08.2011

  Zdravo, 
  posle oparacija na paradiroiden karcinom na tiroida osetvi tesko disenje, zamor, glasot e promenet i mnogu cesto dobivam opstrukcii i go gubam vozduhot. Da li e ova posledica od tumbusot o kako moze da se leci?
  Fala


 5. RUZA LIMSKA 12.08.2009

  Već duže od godinu dana imam ispljuvak, nekad proziran nekad žućkas nekad zelenkast a nekad sukrvičav ne znam odakle to šta to izaziva ali postaje neprijatno i počinjem da se bojim gde treba da se obratim i kome.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde