Disfonija

Disfonija (promuklost) je najčešće simptom oboljenja larinksa.

 

 

Uzrok nastanka

Posledica je oboljenja u samom larinksu ili na udaljenim organima (centralni nervni sistem, vrat i grudni koš).
Promuklost se javlja u preko pedeset raznih bolesti (upala glasnica, razvoj benignog ili malignog tumora na glasnicama, ožiljna promena glasnica sa suženjem larinksa (grkljana), zamor mišića koji pokreću glasnice, paraliza rekurentnog živca koji inerviše grkljan i koji biva oštećen u svom toku zbog strume štitnjače, paraliza levog rekurentnog živca i dr).
Ponekad je uzrok neadekvatna upotreba glasa a vrlo česti su i psihogeni uzroci. Psihičke disfonije su izazvane psihičkim konfliktima, neurozama straha i dr. Funkcijske disfonije su dosta česte u ljudi koji glas upotrebljavavju u svojim zanimanjima (nastavnici, glumci, pevači i dr).
 

Klinička slika

Kod zapaljenskih promena promuklost menja jačinu, visinu i boju u toku dana. Postoji pojava hrapavosti i promuklosti glasa koji postaje "suv", oštar i više ili manje dubok ili promuklost, a zatim sve slabašniji, hrapavi glas, otežan, slab, "plačan" glas. Ako dugo traje i postepeno se pogoršava, najčešće je posledica tumora.
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, kliničkog pregleda, laringomikroskopije i dr.

 

Lečenje

Leči se osnovno obljenje koje je uzrokovalo disfoniju.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Nada Ulardzic 16.05.2023

    Sto se priviknete na tinitus bice vam lakse.Meni je pomogla joga i relaksirajuca muzika. Kada je zujanje jako samo napolje i brzi hod.Noc je najgora kad sum u usima ometa spavanje,tada uzimam tablete za spavanje po preporuci lekara da produzim san. Posle 8 godina tinitusa skoro da sam se navikla.Svako mora pronaci svoj nacin da zanemari ovaj dosadni sum.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde