Wolf - Parkinson - White sindrom

U normalnom srcu pretkomorski impulsi mogu biti sprovedeni do komora samo preko AV čvora. Preekscitacija (aktivacija koja je ranija od normalne) postoji kada impuls iz pretkomora zaobilazi normalno atrioventrikularno zadržavanje i brzo se sprovodi do komora.
U preekscitacionim sindromima postoje akscesorni sprovodni putevi koji povezuju pretkomore i infranodalna vlakna sprovodnog sistema u kojima nema zadržavanja impulsa kao u AV čvoru ili povezuje pretkomore i komore. Zato se pretkomorski impulsi mnogo brže sprovode akscesornim putevima i aktivacija komora započinje ranije nego što se impuls koji ide kroz AV čvor sprovede u komore.

U bolesnika s WPW sindromom česti su napadi paroksizmalne supraventrikularne tahikardije (ubrzan rad srca) koje su uglavnom uslovljene kružnim kretanjem impulsa brze frekvencije, koji može najpre ići kroz AV čvor a potom kroz akscesorni put ili obrnuto. 

Uzrok nastanka

WPW sindrom  je kongenitalna anomalija. Familijarna pojava je opisana, ali nije pravilo. Većina bolesnika, 80-90%, s WPW EKG slikom ili WPW sindromom ima zdravo srce. Nekada je WPW udružen sa kongenitalnim oboljenjima kao što su: Ebsteinova anomalija, prolaps mitralne valvule ili hipertrofična kardiomiopatija.

Klinička slika

Bolesnici u odsustvu napada paroksizmalne tahikardije su asimptomatski. Simptomi dolaze od napada navedenih aritmija. Napadi su obično kratkotrajni najčešće spontano prestaju, ali mogu biti prekinuti i stimulacijom vagusa. Neki bolesnici mogu imati učestale i dugotrajne napade koji ograničavaju radnu sposobnost i smanjuju kvalitet života bolesnika. Manji procenat bolesnika može imati retke, ali izražene epizode brze re-entry tahikardije ili atrijalne fibrilacije koje dovode do sinkope (gubitka svesti). Retko prva i jedina manifestacija u do tada asimptomatskog bolesnika sa WPW elektrokardiogramskom slikom može biti nagla srčana smrt, zbog napada atrijalne fibrilacije koja degeneriše u ventrikularnu fibrilaciju.

Dijagnoza

WPW sindrom elektrokardiogramski (EKG) se karakteriše kratkim PR intervalom, proširenjem QRS kompleksa usled prisustva delta talasa na ushodnom delu R zupca. U bolesnika sa atrijalnom fibrilacijom mogu naći iregularni normalni retki ventrikularni kompleksi i mnogo češći ventrikularni kompleksi sa delta talasima. 

Lečenje

Kod napada paroksizmalne tahikardije prvo treba pokušati da se napad zaustavi manevrima za stimulaciju vagusa. Ako se napad ne zaustavi, daje se neki od antiaritmika IC klase (ajmalin, propafenon ili flekainid) ili IA klase (prokainamid, dizopiramid ili kinidin). Ako se tahikardija ne zaustavi metoda izbora je elektrokardioverzija. U bolesnika sa učestalim napadima potrebna su elektrofiziološka ispitivanja kojima se mogu lokalizovati aberantni putevi i hirurški preseći.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 15

 1. Gorana 10.07.2023

  Poštovanje. Suprugu (62) su nedavno ustanovili WPW na sistematskom pregledu na poslu. On je građevinski radnik (moler), tim poslom se bavi već 45 godina. Nikad nije osetio bilo kakve tegobe, sem trnjena ruke i povremenog bola u desnom delu glave. U mladosti se bavio streljaštvom, prošao sve ratove na ovom poneblju. Interesuje nas šta i kako dalje? Kako živeti sa tom dijagnozom? Hvala.


 2. Saska 25.12.2021

  Molim vas koji imate dijagnozu wpw sy, a odradjena vam je ablacija da napisete koliko je intervencija bolna i naporna. Meni je preporucuju a ja sam u dilemi šta činiti. Naravno, strah me je, jer se ne radi u opstoj anesteziji.


 3. Tanja 17.06.2017

  Imam sina od 7 godina koji ima wpw sy od rođenja. Do četvrte godine je pio Propranolol, a od tada je na Sotalolu. Imao je učestale napade tahikardije, a od kada ja na Sotalolu napadi su ređi. Da li je neko od vas vodio takvo dete na more? Mi 7 godina nismo nigde otišli. Ako je neko bio molim da iznese svoja iskustva u komentarima. 


 4. Svetlana Stanojević 10.05.2015

  Meni je novembra 2013. urađena ablacija u ukc srbija, nakon postavljene dg, sy wpw nakon elektrofiziologije. Ja od svoje 15. godine imam tahikardiju (sada imam 45. Godine) , u zadnje vreme su bile svakodnevne. Nakon ablacije nemam tahikardije i normalno živim, što ranije nije slučaj. Sve pohvale kardiologiji 3 ukc srbija i dr. Mujoviću.


 5. Ivan 23.08.2014

  Pišem ovaj tekst, ne da bih pomogao sebi, nego da probam prenjet drugima iskustvo kako se nosit sa wpw om. Osjetio sam ga sa 16 g. Prosao sve pretrage, dobio terapiju atenolola. Napominjem da znam imat otkucaje i preko 200 puta u min. Ljekovi mi nisu pomagali pa sam i odustao od njih. Danas imam 48 g. i skupio sam neka iskustva kroz godine kako se nosit sa wpw om. Napad brzog lupanja najčešće je uzrok naglog fizičkog napora, jaka uzrujanost, vremenski uvjti (promjene vremena) , alkohol, čučanje i naglo dizaanje. Nekad stane spontano, najčešće ne, nego ga zaustavim zadržavanjem zraka. Najlakše zustavim brzi rad ako zadrzim dah odmah nakon pojave tahikardije. Ako ostavim duze od deset sek da brzo radi zaustavim ga teže. Brzo lupanje moze trajat i preko 10 h. Mogu funkcionirat ponekad da ga nisam ni svjestan. Ponekad osjećam bol u vratu i ljevoj ruci. Vrtoglavicu ako se iz čučnja naglo dignem. Da bih to sprječio ponovno čučnem. Sistem za vraćanje u normalu, koji mi ponekad uspjeva lakše, a nekad teže. Iz stojećeg stava uzmem par puta duboko zrak i tako čučnem, a rukom stisnem podrucje ispod desnih rebara, područje jetre. Srce iz brzog kucanja vraća se na normalni ritam. Kod drugog ili trceg otkucaja ispuštam zrak i nastojim ne micat se i ne radit ni najmanji fizički napor. Ako nastavi normalno kucat u sledecih 10 otkucaja 80% u sanse da ce i nastavit normalno kucat. Ako se ponovo aktivira ponovim postupak. Ako bi se naglo digao moze doć do vrtoglavice i jakog znojenja. Ako ne uspijem zaustavit brzi rad nstojim se smirit i odmorit, odspavat, pa ponovo ponovit postupk. Ponekad mi e desi da mi srce otidze u usporni npravilan rad. Taj mi je režim rada teže vratit u normalu nego tahikardiju. Natjeram se na fizički jaki napor pa pokrenem tahikardiju pa onda ponovim proceduru zaustavljanja. Eto, ako nekome pomogne meni će biti drago. Napominjem da ne pijem, ne pušim, imam 83 kg vec 30 g, 180 cm sam visok, dosta sam fizički aktivan ali se ne bavim nikim profesionalnim sportom. Ne pijem nikakve ljekove, i stanje mi nije ni gore čak kroz godine bolje. Jednom tjedno imam napad tahikardije.


 6. Drago 19.10.2011

  Imam 13 god. Prije 4, 5 god sam prvi put dobio ubrzanje srca, i trošio sam terapije, a prije 5 dana su mi ustanovili da imam wpw sindrom. Da li je izlječiv i ima li operacija za ovu bolest i koliko košta. 


 7. Jovanka Sofrenović 01.04.2011

  Dolazim iz Republike Srpske, imam 17. godina i bolujem od wpw syndroma. Zanima me gdje se sve mogu raditi elektrofiziološko ispitivanje i radiofrekventna ablacija?


 8. Jasmina 25.03.2011

  Tahikardije imam od pete god posle operacije slepog creva wpw je utvrđen za vreme treće trudnoće. Sve 3 trudnoće i porođaja su prošla su normalno. Godinu dana posle treceg porođaja, od 26. godine pijem amiodaron, sve do sada napadi i tahikardija je bila retka. Zanima me koliko amiodaron zbog koncentracije joda utice na štitnu zlezdu?


 9. Ljiljana 25.03.2011

  Hvala što postojite!


 10. Rale 29.12.2010

  Sa 18 mi je dijagnostifikovan wpw sindrom, do pre 5 do 6 godina tahikardija se javljala jednom ili dva puta godišnje, a sada obzirom da imam 45 god. Javlja se pri velikom naporu ili jakom stresu, a sama tahikardija je dugotrajna. Nikada se nisam lečio od sindroma, niti koristio medikamente.


 11. Zana 12.08.2010

  Meni je prije dva mjeseca ustanovljen wpw sindrom, nemam česte napade, ali zato imam strah da je to smrtonosno otkad sam dobila dijagnozu. Od tada ne živim, samo plačem. Zanima me da li je to stvarno opasno? Imam 23 godine, a srce mi je zdravo. Srce mi preskače. Stvarno ne znam kako dalje. Pijem cordarone.


 12. Vukasin 28.01.2010

  Hvala na lepom objašnjenju - nama običnim smrtnicima razumljivom. Interesuje me, ako bih se odlučio da uradim operaciju van zdravstvenog osiguranja - gde bi to mogao da izvedem i koliko bi operacija okvirno koštala?


 13. Ilija Cvorovic 28.09.2009

  Hvala na razumljivom i iscrpnom objasnjenju. Imam 32 godine, a sa 18 mi je dijagnostifikovan wpw. (za sada bez smetnji) molim vas da mi odgovorite da li je za rekreativno bavljenje sportom, a uzimajući u obzir dijagnozu potrebno konsultovati nekoga ili uraditi test opterećenja?


 14. sladja 01.09.2009

  Meni je ustanovljen wpw sindrom i odrađena ablacija u klinici na dedinju. Sad se dobro osjećam. Ali se pitam kako pratiti trudnoću posle toga?


 15. Jessica 04.08.2009

  Hvala sto ste ovako lepo to objasnili. Kod mene je ustanovljen WPW ali mi je kardiolog rekao da je to urodjeno i da nije strasno i da mi je srce zdravo. U jutarnjim casovima osetim blage tahikardije i to iskljucivo leti. Zimi nemam nikakvih problema. Ne bih da operisem i da bilo sta diram osim da pratim.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde