Lečenje vena vraća kvalitet života


Proširene vene su najzastupljenija bolest krvnih sudova nogu. Žene oboljevaju češće, a faktori rizika za razvoj bolesti su trudnoća, loše životne navike, dugotrajna gojaznost i jak genetski faktor koji je presudan.

Više o prirodi bolesti, uzrocima nastanka i savremenim metodama lečenja proširenih vena, govori vaskularni hirurg dr Dario Jocić

Šta su proširene vene?

Dr Dario Jocić: Proširene vene predstavljaju najčešće oboljenje krvnih sudova nogu. Do bolesti dolazi kada je narušen smer kretanja krvi. 

Arterije vode krv iz srca prema perifernim delovima tela, dok je uloga vena i njenih zalistaka da vraćaju krvi prema srcu. Normalno je da venska krv, kod zdravih ljudi, protiče iz površnih vena u duboke, a onda dalje prema srcu. U slučaju proširenih vena (varikoziteta), venski zalisci ne mogu da obavljaju ovu funkciju, odnosno ne zatvaraju se pravilno. Krv se u ovom slučaju iz dubokih vena vraća u površinski venski sistem. Zbog tog povratnog toka (refluksa), venska krv se zadržava u nozi, a kao posledica se javlja oticanje nogu, osećaj napetosti, bolovi.

Bolest proširenih vena je stanje koje se tokom godina pogoršava.

Vidljivi „čvorovi“ krvnih sudova (varikoziteti) na nogama su posledica proširenih potkožnih vena. One ne predstavljaju samo estetski problem, već su i uzrok tegoba pacijenata.

Kada nastaju proširene vene?

Dr Dario Jocić: Proširene vene su globalni problem koji je u stalnom porastu, a statistika pokazuje da bolest u manjoj ili većoj meri pogađa različite starosne grupe oba pola.

Ženska populacija je češće pogođena problemom proširenih vena:

  • 8% žena starosti od 20 do 29 godina
  • 41% žena starosti 50-59 godina
  • 72% žena starosti 70-79 godina

Kod muškaraca se bolest javlja nešto ređe:

  • 1% muškaraca starosti od 30-39 godina
  • 24% muškaraca starosti 40-49 godina
  • 43% u dobi od 70-79 godina

Kada treba da se javite lekaru?

Dr. Dario Jocić: Nedovoljno je razvijena svest o ozbiljnosti problema proširenih vena. Problem se ne može rešiti kremama, alternativnom medicinom, vakuum terapijama i sl. metodama. Neophodno je stručno lečenje lekara.

Kod pacijenata se u početku javljaju povremeni bolovi u nogama, grčevi, ali bez vidljivih vena i kapilara. U sledećem stadijumu dolazi do vidljivih promena kada se pacijenti najčešće jave lekaru i odlaze na dalju dijagnostiku.

Bitno je istaći da su siptomi kod pacijenata različiti, neki ne osećaju tegobe uopšte. Dešava se i da se pacijenti naviknu na svoje stanje jer su proširene vene hronično progresivna bolest koja napreduje polako. Najbolje bi bilo da se lekaru javite što pre, po pojavi prvih tegoba. Dobra strana operacije proširenih vena jeste što ona može biti obavljena u bilo kojoj fazi bolesti.

Operacija proširenih vena se ne preporučuje:

  • Trudnicama;
  • Pacijentima koji su nepokretni;
  • Pacijentima koji imaju velikih srčanih problema.

Kako se leče proširene vene?

Dr Dario Jocić: Svakom pacijentu se pristupa individualno, u zavisnosti od njegovog stanja i rezultata nalaza.

Kada osoba ima proširene vene i kada je ultrazvučnim dopler pregledom utvrđeno da ima obolele venske zaliske, pristupa se interventnom lečenju.

Kao prva mera lečenje preporučuju se minimalno invazivni tretmani, kao što je laserska operacija vena ili tretman medicinskim lepkom, koji se radi u lokalnoj anesteziji i koji predstavlja novinu u svetu i ovom delu Evrope.

Kada je reč o kapilarima pacijentima je takođe dostupna terapija laserom. U oba slučaja, kod vena i kapilara, pacijentu je omogućeno da se za par dana vrati redovnim životnim aktivnostima.

Koji su efekti operacije i da li su moguće posledice?

Dr Dario Jocić: Pacijenti koji su godinama živeli sa ovom vrstom problema ubrzo nakon operacije primete promenu u smislu ograničenja koja su do tada imali. Kao doktoru, najvažnije mi je da je pacijent zadovoljan i da oboje, nakon operacije, vrlo brzo vidimo napredak.

Posledice (recidivi) su individualne, kao i izbor pristupa lečenja pancijenta. Operacija proširenih vena je operacija minimalnog rizika, što znači da je rizik mnogo manji od koristi koja ona donosi pacijentu. Komplikacije su moguće, ali se one dešavaju vrlo retko. 

Pacijenti se plaše da operacija može prouzrokovati nastanak tromba, što je potpuno pogrešno. Operaciju radimo da do pojave tromba ne bi došlo.

Za Stetoskop.info - Katarina Milinković


Pogledajte najčitanija pitanja i odgovore u vezi sa proširenim venama.


 


Podeli tekst:

Dr Dario Jocić je jedan od najtraženijih vaskularnih hirurga u Srbiji. Zaslužan je za uvođenje nove metode lečenja vena medicinskim lepkom i osnivanje svog Centra za lečenje vena.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde