Fekalna inkontinencija

Fekalna inkontinencija podrazumeva nemogućnost kontrolisanja pražnjenja creva koja se odražava u nesposobnosti da se stolica zadrži kada se oseti nagon za pražnjenjem, ili u neočekivanom pražnjenju creva. Ona pogađa osobe oba pola i svih uzrasta, ali se češće sreće kod žena i starijih ljudi. Međutim, ne predstavlja normalnu pojavu kod starenja.

Uzrok nastanka

Mogući uzroci su: konstipacija ( zatvor), oštećenje mišića analnog sfinktera, oštećenje nerava analnog sfinktera, dijareja, gubitak skladišnog kapaciteta rektuma, disfunkcija dna karlice.

Najčešći uzrok fekalne inkontinencije je oštećenje mišića. Kod žena se to često događa tokom porođaja, naročito ako se radilo o teškom i dugotrajnom porođaju kod kog su korišćena porođajna klešta i/ili epiziotomija. Oštećenje mišića se može dogoditi i kod hirurškog zahvata u tom području. Može biti uzrokovano zapaljenskim oboljenjima creva (Crohnova bolest ili ulcerozni kolitis) ili apscesom u toj regiji.

Oštećenje nerava koje može dovesti do poremećaja rada mišića i osećaja u rektumu može nastati tokom porođaja, teškog i dugotrajnog napinjanja ili kod bolesti kao što su šećerna bolest, tumor kičmene moždine i multipla skleroza.
Fekalna inkontinencija može biti uzrokovana smanjenjem elastičnosti rektuma zbog hirurškog zahvata, zračenja ili zapaljenskih oboljenja creva.

Klinička slika

Fekalna inkontinencija je gubitak normalne kontrole creva zbog čega stolica nekontrolisano kaplje ili izlazi iz debelog creva. Ovaj problem izuzetno teško pogađa osobe koje ga imaju izazivajući osećanje stida, poniženosti, manje vrednosti, nesigurnosti u sebe.

Dijagnoza

Dijagnoza se može postavljati izvođenjem sledećih testova :
 • analna manometrija proverava čvrstoću sfinktera i njegovu sposobnost da registruje signale iz rektuma koji signaliziraju potrebu za pražnjenjem, kao i osetljivost i funkcionalnost rektuma
 • anorektalna ultrasonografija (ultrazvuk) procenjuje strukturu analnog sfinktera
 • proktografija, ili drugačije defekografija, pokazuje koliko stolice rektum može da zadrži, koliko dobro može da je zadrži, i koliko dobro se prazni
 • proktosigmoidografija sastoji se u pregledanju unutrašnjosti rektuma u cilju pronalaženja ožiljaka, infekcije, tumora i drugih problema koji mogu prouzrokovati fekalnu inkontinenciju
 • analna elektromiografija utvrđuje postojanje oštećenja nerava analnog sfinktera

Lečenje

Oblik lečenja zavisi od uzroka inkontinencije stolice. Otklanja se uzrok, odnosno leči osnovna bolest po preporuci gastroenterologa.

Regulisanje ishrane je od značaja kod fekalne inkontinencije i potrebno ju je kontrolisati u skladu sa tim da li problem nastaje zbog retke ili tvrde stolice. Korisno je voditi dnevnik u koji će se beležiti unešena hrana kao i epizode inkontinencije tako da posle nekog vremena bude moguće ove epizode povezati sa određenim vrstama hrane. Hrana koja prouzrokuje dijareju tako da je treba izbegavati uključuje kofein, konzervirano i dimljeno meso, alkohol, jako začinjenu hranu, mlečne proizvode, razne vrste voća (jabuke, kruške, breskve, urme), masnu hranu, veštačke zaslađivače.

Od pomoći je ukoliko jedete više puta u manjim količinama, pijete vodu pola sata pre jela a ne uz jelo, unosite odgovarajuću količinu biljnih vlakana (20 – 30 gr dnevno iz postepeno povećavanje), jedite hranu koja sadrži rastvorljiva ili svarljiva vlakna (pirinač, banana, paradajz, hleb, sir, jogurt, žitarice), pijte dosta vode da izbegnete dehidrataciju u slučaju dijareje i omekšate stolicu ukoliko je tvrda. U slučaju dijareje dobro je unositi više vitamina jer se tada više izbacuju iz organizma .
Ukoliko se javlja dijareja od pomoći je uzimati lekove koji je zaustavljaju, ako se javlja zatvor uzimati lekove protiv zatvora.
Upotreba biofidbeka: specijalnim električnim napravama se mere kontrakcije mišića za vreme rađenja Kegelovih vežbi koje ojačavaju rektum angažujući mišiće dna karlice. Kompjuterski fidbek obaveštava pacijenta da li mu mišići jačaju i da li vežbe radi pravilno.

Moguće je, na primer u slučaju konstipacije, istrenirati se tako da se creva prazne u željeno vreme - npr. posle jela  - kako bi se izbegle epizode inkontinencije.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 12

 1. Spomenka 09.06.2024

  Molim vas za odgovor odakle da počnem sa rešenjem za problem stolice koju u određenom trenutku ne mogu kontrolisati u neprijatno mi je retka i nezaustavljiva je.Kom specijalitet prvo ići na pregled i tražiti rešenje.Imam 82 godine i svesna godina ali ovaj problem je neprijatan.ranije sam imala više zatvore a sad ovo je teže za moju psihu ta nesigurnosti u normalno kretanje gde i kad?Unapred hvala uz pozdrav i postovanje


 2. Brankica 12.04.2024

  Majka mi je dijabetičar često ima zatvor i proljev zadnje vrjeme ne može kontrolisati stolicu bilo da je tečna ili normalna sama izlazi iz debelog crjeva a isto i noge su joj oteče. Uradila je kontrolu srca i bubrege to je sve dobro, jetra malo izgubila prirodnu formu. Možete mi reći zbog čega nemože kontrolisati stolicu ? I šta treba učiniti u vezi sa tim. Unapred vam blagodarim.


 3. Dejan 21.02.2024

  Pre 2 godine imao sam operaciju karcinoma rektuma. 9 meseci sam nosio ileostomu, išao na radio i hemioterapije. Od skidanja ileostome (u maju prošle godine) imam problema sa fekalnom inkontinencijom. Na kontrolama kažu da sfinker dobro radi, privatno sam obavio proktološke preglede, ali niko ne pominje a kamoli rešava uzrok mog problema. Ne znam da li su mi usled operacije i zračenja oštećeni nervi sfinkera, da li mi je previše skraćen rektum, da li ne problem fizički, neurollški itd. Takođe, NIKO ne predlaže nikakvu terapiju, makar i probnu ili eksperimentalnu. Sve se svodi na probiotike i dijetu. Imate li vi ikakva saznanja o lečenju i lekovima za ovu bolest? Molim za odgovor. Hvala.


 4. Nada Gubic 11.09.2023

  Moj problem je sto u zadnje vrijeme imam problem zafrzavsnja stolice recimo unutru imam normslnu stolivu ni tvrdu ni rijetku znaci normslnu par sati posle izadjem u setnju i stolica jefnostabno povne da ide znavi nemogu niksko da ju zadrzim s nije rijec o proljevu vec malo rjedjojj Neznam koji je izrok i jednostavno neznam dal da se obratim lijecniku ( mslo mi je i neugodno ) Pozdrav


 5. Nada Gubic 11.09.2023

  Moj problem je sto u zadnje vrijeme imam problem zafrzavsnja stolice recimo unutru imam normslnu stolivu ni tvrdu ni rijetku znaci normslnu par sati posle izadjem u setnju i stolica jefnostabno povne da ide znavi nemogu niksko da ju zadrzim s nije rijec o proljevu vec malo rjedjojj Neznam koji je izrok i jednostavno neznam dal da se obratim lijecniku ( mslo mi je i neugodno ) Pozdrav


 6. Milutin Vranje 05.07.2022

  Posle mnogo kolonoskopija i par polipektomija sada ne mogu zadrzati stolicu i mokracu u par kapi.To mi tesko pada .Ne znam kom lekaru da se javim.Niko to ne moze da shvati.Divni ste sa odgovorima.Hvala


 7. Milutin Seslija 05.07.2022

  Fantasticni ste u odgovorima.Ne mogu zadrzati ni stolicu ni mokracu .Gde se obratiti.Hvala


 8. Veca 10.06.2022

  Imam problem sa prznjenjem creva, Receno mi je jos pre desetak godina posle kolonoskopije da imam nervozna creva. Sada nemogu da kontrolišem stolicu koja je uglavnom prolivasta posle jela moram odmah na WC. Imam 60 godina i zbog ovog problema zatvaram se u sebe i jako me je sramota. Nemam krv u stolici ispitivala sam vise puta. Radim vezbe sta dalje. Zahvalna


 9. Inkotencija 14.10.2021

  Imam problem,sa fekalnom i urunarnom inkotencijom.Zbog cega se osecam veoma lose.Imala sam totalnu histerektomiju materice i jajovoda.Molim vas za neki savet ,kako se nositi sa tim i kako da pomognem sebi po pitanju inkotencije ????


 10. Beni Man 21.02.2021

  Da li izraslina sa desne strane anusa, moźe biti uzrok inkontinencije stolice? Hvala.


 11. sasa 14.02.2013

  Imam 37 godina i nemogu da kontrolisem stolicu kad krene moram u tom momentu da budem u veceu kako da kontrolisem praznjenje stolice i dali postoje neke vezbe


 12. ljiljana 26.09.2010

  Imam 51 godinu i gastroenterolog me šalje u beograd na ispitivanja - analna tonometrija i analna defekografija!? Zdrastvena komisija u novom sadu mi je odobrila ove preglede ali mi je rečeno u kliničkom centru srbije da nisu upoznati sa takvim snimanjima. Sada mi nije jasno zašto su me poslali na nešto što niko ne radi od lekara u bg i kako dalje da se lečim? Ukoliko imate neku informaciju o tome ko radi ove preglede u beogradu, bila bih vam zahvalna za ovu informaciju jer su moje tegobe zaista neprijatne i trebam početi što pre sa lečenjem.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde