Goodpastureov sindrom

Goodpastureov sindrom (GPS) se karakteriše pojavom plućnih krvarenja, glomerulonefritisa i anti-GMB antitela (antitela protiv bazalne membrane glomerula) u serumu. Najčešće se sreće kod muškaraca prosečne starosti 25 godina i obično mu prethodi respiratorna infekcija.

Uzrok nastanka

Uzrok nije poznat.

Klinička slika

Gotovo redovno, hematuriji (prisustvo krvi u mokraći), prethode plućne promene: hemoptizije (iskašljavanje krvi), nekada i masivno krvavljenje, do iskrvavljenja iz pluća i ugušenja. Kašalj i poremećaj disanja su često prisutni. Simptomi i znaci bubrežne bolesti javljaju se obično, više nedelja ili meseci posle prve hemoptizije. Hematurija, obično sa eritrocitnim cilindrima, praćena proteinurijom manjeg do umerenog stepena, hipertenzija (povišen krvni pritisak) nije česta, anemija je uvek prisutna. Razvija se oligurija (slabije izlučivanje mokraće) i bubrežna insuficijencija. Prognoza je obično loša.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu karakteristične kliničke slike, urinarnog, rendgenskog i biopsijskog nalaza. U serumu se nalaze anti - GBM antitela.

Lečenje

Sastoji se od davanja kortikosteroida u velikim dozama, ciklofosfamida i primene plazmafereze. Ova bolest zahvata i transplantirani bubreg.


Lekari kod kojih možete zakazati pregled:

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Andrijana 12.10.2011

    Živim sa osobom koja ima Goodpastureov sindrom već 15 god. S obzirom na to da već isti period ide na hemodijalizu, nadamo se sledeće godine transplataciji. Kolika je verovatnoća da će transplatacija uspeti? Ako mislite da neće uspeti, molim Vas objasnite zbog čega?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde