Trudnoća po nedeljama

Svaka trudnoća je posebna i drugačija, pa tako i svako dete ima svoj tempo rasta. Ne zaboravite kako su ovde navedeni samo prosečni podaci. Za svaku nedoumicu ili nastali problem, molimo vas da se obratite svom ginekologu.

27. nedelja trudnoće


Mama

Dobrodošli u treće tromesečje! Sada biste mogli početi ozbiljnije da dobijate na težini i to će trajati negde do 36. nedelje. Iako neke kulture tvrde drugačije, porast težine u trudnoći nije debljina ili nešto nezdravo. Upravo suprotno, važan je za zdravu trudnoću i bebu. Dodatni kilogrami koje dobijete verovatno će se rasporediti na nekoliko mesta.

U početku trudnoće primetićete da su Vam se povećale grudi. Prosečna težina grudi pre trudnoće je oko 200 grama, a u trudnoći mogu narasti i do prosečno 800 grama! Nešto će kilograma otići i na telesne tečnosti (plodovu vodu i sl.). Ne zaboravite da se Vaš krvni obim povećava za oko 30-50 % u trudnoći. A ne zaboravimo na bebu i posteljicu! Tome dodajte i jadnih nekoliko kilogramčića masnih zaliha i dobili ste prosečno oko 12 - 14 kilograma.

Najvažnije je zapamtiti da je važnije ono što unosite u organizam, od toga koliko ste kilograma dobili. Neke će se žene udebljati više, pogotovo ako su pre trudnoće bile niže kilaže ili ako nose blizance. Neke će opet dobiti manje od proseka. Trudnoća nije vreme za radikalne dijete! Ako ste i gojazni, gladovanje bi moglo naškoditi bebi, jer bi sagorevanjem masnoća moglo doći do ispuštanja toksičnih supstanci.

Beba

Koža je od plutanja u vodi skroz naborana. Takva bi mogla ostati i nekoliko nedelja nakon porođaja, dok se Vaše novorođenče ne privikne na "život na vazduhu". Beba sada poprima oblik koji će imati pri rođenju. Sada već ima oko 900 grama i velika je oko 36 cm.

26. nedelja 28. nedelja

Trudnoća

Trudnoća je jedinstveno iskustvo. Želimo da u njemu uživate i da u isto vreme radite ono što je dobro za vašu bebu, i u tom cilju trudićemo se da vam pružimo proverene informacije.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 7 |  Sled. »

Članak iz oblasti Trudnoća
Ocena: 2.63 | Komentari: 0

Putovanje u trudnoći

putovanje-u-trudnoći
Trudnoća i uvećanje porodice za još jednog člana je posebna radost u životu svake porodice. Ali trudnoća je i period kada se kod budućih roditelja javlja i pojačana briga – od toga da li će sve biti u redu s bebom pa do zabrinutosti i preispitivanja da li je nekim činjenjem ili nečinjenjem možemo ugroziti. Šta jesti, kako se ponašati, da li vežbati, da li putovati... samo su neka od pitanja koja muče buduće mame, ali i očeve.
 
Članak iz oblasti Trudnoća
Ocena: 3 | Komentari: 1

Kako izgleda procedura epiduralne anestezije

kako-izgleda-procedura-epiduralne-anestezije
U svetu je gotovo bezbolan porođaj uz epiduralnu anesteziju uobičajena metoda i ne dobijaju je samo žene koje to traže. U Srbiji je situacija malo drugačija, iako se iz godine u godinu sve veći broj trudnica odlučuje za epiduralnu anesteziju. Ukoliko se porodilja odluči za porođaj sa epiduralnom anestezijom neophodno je da se upozna sa svim njenim prednostima ali i slabostima, kao i samom postupku davanja epiduralne anestezije. 
 
Članak iz oblasti Trudnoća
Ocena: 2.88 | Komentari: 0

Oporavak nakon trudnoće i porođaja - Reedukacija perineuma

oporavak-nakon-trudnoće-i-porođaja-reedukacija-perineuma
Reedukacija perineuma je neinvazivan metod lečenja i zasniva se na anamnezi (bilansu), anketi (upitniku) poremećaja, dijagnostici (testingu) i terapiji perineuma. Spada u preventivne terapijske metode.
 
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 7 |  Sled. »

Trudnoća kroz nedelje:


Rečnik trudnoće:


Vesti:

Preporuka za trudnice: Jedite morske ribe poput lososa, tune i sardine

Tim naučnika koji obuhvata 14 nutricionista, doktora i dijetetičara iz više univerzitetskih centara trudnicama preporučuje morsku ribu poput loso...

Trudnice i dojilje treba da povećaju unos vitamina D tokom zime

Britansko ministarstvo zdravstva preporučilo je trudnim ženama i onima koje doje da tokom mračnih zimskih meseci povećaju unos D vitamina da bi ...

Amalgamske plombe na crnoj listi

Crne tj. amalgamske plombe koje se upotrebljavaju već 200 godina u stomatologiji sadrže opasnu živu. Najnovija saznanja o štetnosti živinih plomb...

Pijte mleko ukoliko želite blizance

Studijom sprovedenom u Medicinskom centru Long Island u New Yorku dokazano je da osim naslijeđa na učestalost blizanačke trudnoće može uticati i...

Vežbanje posle četvrtog meseca trudnoće.

Nakon 4 meseca trudnoće, trudite se da izbegnete svaku vežbu koja zahteva da ležite na leđima i na tvrdoj podlozi. Kako trudnoća napreduje, nes...