Zapanjujuće moći kurkume

Kurkuma je omiljeni azijski začin jarko žute boje koji ima povoljno delovanje na funkciju i rad mozga i srca, a pojedine naučne studije dokazuju njenu snažnu antikarcinogenu aktivnost.

Kurkuma, začin koji se dobija iz istoimene korenaste biljke iz porodice đumbira, svakog meseca puni stranice naučnih časopisa.

Nedavno objavljena studija u časopisu Molecular Nutrition & Food Research, ukazala je da dijabetičari imaju veliku korist od ovog začina. Udruženi naučnici iz Koreje i SAD-a dokazali su da pigment kurkumin, koji daje kurkumi karakterističnu žutu boju, ima povoljno delovanje na inzulinsku rezistenciju. Istraživanje su sproveli na miševima, a ukoliko se slični rezultati ponove u istraživanju na ljudima, kurkuma će se ozbiljno razmatrati kao pomoć pri terapiji i prevenciji dijabetesa.

Na šta deluje kurkumin

Kurkumin poseduje snažno antioksidativno, protuvupalno, antivirusno, antibakterijsko, antimikotičko i antikarcinogeno delovanje. Stoga se razmatra kao delotvorna terapija i prevencija malignih bolesti, dijabetesa, alergija, artritisa, Alzheimerove bolesti i drugih hroničnih bolesti.

Naučni tim pod vođstvom profesora Mi-Kyung Leeja promatrao je učinak dijete bogate kurkuminom na miševe s dijabetesom i zdrave miševe (kontrolnu grupu) tokom šest nedelja. Kod miševa s dijabetesom izmerene su niže vrednosti glukoze, nego u kontrolnoj grupi.

U grupi miševa dijabetičara, izmerena je veća aktivnost enzima glukokinaze u jetri. Ovaj enzim odgovoran je za pretvaranje glukoze u glikogen, osnovni ugljenihidrat, što obezbeđuje nižu vrednost glukoze u krvi nakon obroka.

Dodatak kurkume hrani za miševe ujedno je uzrokovao smanjenu aktivnost nekih drugih enzima, koji su povezani sa sintezom markera kardiovaskularnih bolesti, poput slobodnih masnih kiselina, holesterola i triglicerida. Zanimljivo je da je pozitivni učinak kurkume zabeležen samo u miševa dijabetičara, a u kontrolnoj grupi nije bilo promene u vrednostima glukoze, insulina, kao i merenih enzima.

Kurkuma i kari

Iako mnogim ljudima kurkuma zvuči novo i egzotično, stvari postaju puno jasnije kada povežemo kurkumu i kari. Naime, curry je mešavina 20 različitih začinskih biljaka, začina i semenki, a kurkuma je jedan od glavnih sastojaka i odgovorna je za žutu boju curry praha. Upravo je žuti pigment kurkumin najvredniji deo kurkume, korenaste biljke koja najbolje uspeva u južnoj Aziji.

Ugledate li na deklaraciji prehrambenog proizvoda u popisu sastojaka E100, ne brinite – to je oznaka za prirodno žuto bojilo kurkumin.

Začinski prah kurkume ima važnu ulogu u indijskoj kuhinji i ostalim kuhinjama južne Azije, a zbog saznanja o brojnim povoljnim učincima na zdravlje, sve je prisutniji i u kuhinjama zapadnog sveta.

Kurkumin, biljni pigment koji daje boju kurkumi, prvi put je izolovan pre dva veka, a struktura mu je određena 1910. godine. Još od vremena Ayurvede (1900. g. Pre Hrista) kurkumi su pripisivana brojna terapijska delovanja na celi niz bolesti i stanja poput bolesti kože, pluća i digestivnog sistema, a koristila se  za različite bolove, rane i poremećaj rada jetre. Intenzivna naučna istraživanja sprovedena tokom poslednjih 50 godina, potvrdila su da je za većinu povoljnih delovanja odgovoran upravo kurkumin.

Nutritivna vrednost kurkume

Osim apsolutnog aduta kurkumina, kurkuma sadrži i celi niz vitamina i minerala. Sadrži vitamin B6, B3, folnu kiselinu, kao i minerale kalijum , gvožđe i mangan. Takođe, smatra se izvorom prehrambenih vlakana. Budući da se obično jelu dodaje u količini od jedne kašičice, kalorijski doprinos je zanemariv.

Začin koji obećava

Naučnici sa Zapada tek su nedavno prepoznali zapanjujuća terapijska svojstva kurkume. Pre tri godine, u američkom Wall Street Journalu izašao je članak Čest indijski začin budi nadu u kojem je navedeno kako je interes naučnika za kurkuminom jednostavno eksplodirao. U posljednjih pet godina objavljeno je više od 1500 naučnih radova koji govore o kurkuminu, a Američki nacionalni institut za zdravlje sprovodi četiri klinička eksperimenta s kurkuminom – razmatra se kao terapija za karcinom gušterače, multipli mijelom, Alzheimerovu bolest i karcinom kolorektuma.

Pet načina za uživanje kurkume

Iz knjige Georgea Mateljana: Najzdravije namirnice sveta, Planetopija i Profil 2008.

 • Dodajte prelivu za salatu dodatnu nutritivnu vrednost i narančasto-žutu nijansu dodavanjem malo kurkume u prahu.
 • Dodajte kurkumu salati od jaja, kako bi joj dala još jaču žutu boju i dodatnu hranjivost.
 • Pomešajte smeđu rižu s grožđicama i indijskim oraščićima, te začinite kurkumom ili curry prahom.
 • Iako je kurkuma u načelu osnovni sastojak curry praha, neki ljudi vole dodati još malo ovog začina kada pripremaju curry.
 • Kurkuma ili curry u prahu su odlični začini za nadopunjavanje ukusa sočiva i karfiola.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 9

 1. Pro100 kurkuma je savršena 04.06.2020

  Novija istraživanja pokazala su da kurkuma blokira "citokinsku oluju" koja nastaje u terminalnim stadijumima virusnih bolesti i tumorskih procesa. Blokira citokine, IL-1 i IL-6 što još jednom potvrđuje koliko je moćna biljka. Postoji dosta studija koje pokazuju i njenu efikasnost kod insulinske rezistencije, posebno ako se koristi u kombinaciji sa altajskom mumijom.


 2. Nomenestomen 30.03.2016

  Potpuno nesvesno šta sve moze kurkuma da učini za zdravlje mojih ukucana, i moje takodje, Počela sam davno da je koristim (malo ćete se smejati) umesto aleve paprike. Stavljala sam samo malo koliko da jelo ne bude bez boje. Koristim je maksimalno, gde god mogu. U našoj kući kurkuma se koristi i za umanjenje ili zaustavljanja bolova: pomešati kasicicu kurkume i djumbira sa dve kašičice vode (smesa treba da je kao testo) ,stavite na tkaninu i zamotajte bolno područije.


 3. Biljana Popovic 25.09.2015

  Da li kurkuma pomaze kod poboljsanje apetita. Ja imam probleme sa zdravljem pa sam jako mrsava.


 4. Misel Zdravkovic 29.06.2015

  Kurkumu stalno mesam sa viskijem. Ide dobro i sa votkom, ali za viski je prva liga. Ujutru glava ne boli, a i amajlija je za dobar provod. Kurkumu sam otkrio kada mi je deda bio slep. Vise nije.


 5. Ilija 03.03.2015

  Otkrio sam kurkumu prije nekoliko godina, ali još vam je bolja stvar kurkumin. To je koncentrat kurkume, od kvalitetnijih stvari imate qlabos kurkumavital jer je problem kod kurkume i apsorpcija a oni su to svojom formulom rešili.


 6. Zivko 31.01.2015

  Gdje se moze nabaviti kurkumin originalni na nasim prostorima i po kojoj cijrni?


 7. Gordana 10.09.2013

  Kurkumu koristim kao dodatak supi, makaronama, kacamaku, besamel sosu, pireu, belim corbicama. . . . . Sto se tice kolicine, oko pola ravne kasicice poboljsava ukus i daje lepu boju. Cena je dosta niska ako kupite na merenje. Z apocetak 50gr. Je doviljno.


 8. Ljiljana Kovačić 21.08.2010

  Dražestan i čaroban ukus kurkume sam tek skoro otkrila, zahvaljujući svojoj prijateljici koja mi ga je preporučila kao najbolji antioxidant, za cirkulaciju i. . . . Zdravlje. Bogatsvo ukusa koje dobija hrana i osećaj zdrave energije i vitalnosti sa samo jednom kašičicom začina. Potpuno sam očarana kurkumom.


 9. laslo45 02.08.2009

  Dugo sa imao problem sa cirkulacijom više puta godišnje čak sam ležao u bolnicu i sa skoro dva dva meseca i oko 120 inekcije nisu mogli skinuti upalu leva noga ispod kolena. Čuo sam za kurkumu pa sam redovno počeo da koristim i čudo neviđeno upala brzo povukla i nije se više vratio čak ni na 40c temperaturu. I još nešto krvna slika mnogo poboljšana, to bi bilo sve probajte sigurno će pomoći, možete kupiti u bio radnjama. Puno vas pozdravljam i puno sreće. laslo45


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde