Lek za dijabetes ne šteti srcu i bubrezima

Najčešće korišćen lek za dijabetes, smanjuje rizik od propadanja bubrega, kako pokazuje novo istraživanje. S obzirom na to, da je dijabetes glavni uzrok otkazivanja bubrega u svetu, ova vest je iznenadila mnoge.

Rizik od otkazivanja bubrega i pojave kardiovaskularnih problema, smanjen je kod pacijenata sa dijabetesom (tip 2) i onih koji su bubrežni bolesnici.

Pacijenti su uzimali dnevnu dozu leka "Kanaglifozin", učestvujući u istraivanju, koje je objavljeno u medicinskom nedeljnom listu "The New England Journal of Medicine".

Istraživanje je finansirano od strane farmaceutske kompanije "Janssen", koja proizvodi "Kanaglifozin", lek, koji se u apotekama može naći pod imenom "Invokana".

Kompanija je u martu dostavila predlog na razmatranje, američkoj Upravi za hranu i lekove i navela, da bi ovaj lek mogao da koristi za smanjenje rizika od bolesti bubrega u krajnjem stadijumu i smrti bubrega. Pored bolesti bubrega, navedene su i kardiovaskularne bolesti odraslih i dijabetes (tip 2).

U samom istraživanju je učestvovalo 4.401 pacijenata, strarosti preko 30 godina, sa dijabetesom (tip 2) i hroničnom bubrežnom bolešću. Pacijenti su nasumično raspoređeni na 69 lokacija, u 34 zemlje i uzimali su "Kanaglifozin" ili placebo.

Istraživanje je počelo marta 2014., a trajalo je do maja 2017.

Istraživači su došli do sledećeg zaključka. Kod pacijenata koji su uredno koristili lek, relativni uzrok smrti od bubrežnih bolesti je bio 34% niži. Relativni rizik od bolesti bubrega u krajnjem stadijumu, bio je 34% niži. Istraživačka grupa je, pored ovih rezultata, takođe imala manji rizik od kardiovaskularne smrti, srčanog i moždanog udara i hospitalizacije zbog srčane insuficijencije.

Od 1000 pacijenata koji koriste ovaj lek, kod njih 22, će biti sprečena hospitalizacija zbog srčane insuficijencije i 25 kompozitnih događaja kardiovaskularne smrti, srčanog ili moždanog udara.

Postojala su određena ograničenja ovog istraživanja. U ceo proces nisu bili uključeni pacijenti sa uznapredovalom bolešću bubrega, niti pacijenti, čija se bolest bubrega, smatrala uzrokom stanja (sem Dijabetes tip 2).

Potrebna su do dodatna istraživanja, kako bi se tačno utvrdilo da li ovi rezultati mogu da se primene i na druge tipove bolesti bubrega.

Ovo istraživanje može imati veliki utiacaj na medicinsku praksu, kako tvrdi profesor endokrinologije Mark Molitch. On nije učestvovao u studiji, ali je svojim pacijentima često prepisivao lek "Kanaglifozin". 

Lek se koristi za lečenje dijabetesa (tip 2) i snižava nivo šećera u krvi tako što podstiče bubrege da izbace šećer iz organizma kroz urin.

Lekovi poput ovih, sprečavaju reapsorpciju glukoze natrag iz urina u krv, stoga se puno glukoze izlučuje korz urin.

Na osnovu ove studije, nameće se zaključak, da "Kanaglifozin" treba da se koristi za bubrege i srce, zbog pozitivnog dejstva na te organe.

Ovo ispitivanje je osmišljeno, tako da u njemu učestvuju pojedinci koji imaju bubrežnu bolest prouzrokovanu dijabetesom. Kao takvi, oni su pravi parametar, iz razloga što se kod takvih pacijenata može jasno uočiti, da li je došlo do još goreg stanja bubrega ili do poboljšanja kardiovaskularnog sistema.

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde