Svetski dan inflamatornih bolesti creva


19. maj je Svetski dan obolelih od inflamatornih bolesti creva, dan podrške preko 10 miliona ljudi u svetu koji se borbe sa Kronovom bolešću ili ulceroznim kolitisom. 

Svetski IBD dan
Ljubičasta vrpca je simbol svesti i podrške onima koji žive sa inflamatornim bolestima creva.

Kronova bolest i ulcerozni kolitis su nespecifične zapaljenske bolesti digestivnog trakta i do danas im nije sa sigurnošću poznat uzrok, mada istraživanja ukazuju na značaj genetskih faktora, kao i na autoimunološke reakcije organizma na različite agense (iz organizma ili okoline). 

Kronova bolest i ulcerozni kolitis su hronična oboljenja, te je cilj njihovog lečenja ulazak u remisiju (mirovanje bolesti i simptoma), kao i unapređenje kvaliteta života pacijenata sa ovim bolestima kojih u Srbiji ima oko 8.000. 

S tim u vezi, Udruženje za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis Srbije (UKUKS) svake godine, pa i ove, organizuje različite aktivnosti u cilju skretanja pažnje na ove teške hronične bolesti i podrške pacijentima koji od njih pate. 

Ove godine, nekoliko uzbudljivih i korisnih aktivnosti je sprovedeno povodom Svetskog dana IBD-a (inflammatory bowel diseases).

S obzirom na to da zapaljenske bolesti creva zahtevaju specifičan režim ishrane, organizovana je zabavna #COOK TO IBD WORK akcija pripremanja zdravih jela i kulinarsko takmičenje! 
Recepte prilagođene osobama sa Kronovom bolesti ili ulceroznim kolitisom UKUKS je objavio na svom sajtu, a takmičari su mogli snimiti ili fotografisati svoju realizaciju tih recepata. Pobednici ovog ukusnog takmičenja kao nagradu su dobili besplatnu školu kuvanja.
Druga aktivnost održana je danas, u utorak, 19.maja, a u pitanju je sastanak povodom Svetskog dana IBD-a u kom su učestvovali predstavnici i članovi udruženja UKUKS i CUKUK (Crnogorsko udruženje za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis), predstavnici Takeda farmaceutske kompanije koja na različite načine pruža podršku pacijentima sa ovim bolestima, i Milica Milošević ispred Stetoskop.info-a koji već dve godine neguje saradnju sa UKUKS-om.
Na sastanku je među glavnim temama istaknuta važnost unapređenja kvaliteta života pacijenata sa inflamatornim bolestima creva, s obzirom na to da ove bolesti osim zdravstvenih problema, otežavaju pacijentima da se ostvare na svom karijernom putu, kao i u intimnim odnosima. Zbog toga je naglasak stavljen kako na podizanje svesti poslodavaca, kolega i prijatelja o ovim bolestima, tako i na osnaživanje samih pacijenata da ostvare svoja prava.
S obzirom na trenutnu situaciju pandemije korona virusa, na sastanku su dotaknuti i izazovi sa kojima su se pacijenti sa zapaljenskim bolestima creva i njihovi lekari susretali tokom vanrednih mera i sa kojima se i dalje susreću.
Osim svega toga, jedna lepa novina je online #IBDSAVETOVALIŠTE- novi projekat UKUKS-a, ostvaren u saradnji sa IBD lekarima i psihoterapeutima. Svetovalište se realizuje putem online konsultacija, tako što korisnici dobijaju link i klikom na link automatski pristupaju servisu. Detalje o zakazivanju termina možete pročitati na sajtu UKUKS-a, a za to su Vam potrebni samo osnovni podaci uz mogućnost da unapred najavite šta Vas zanima ili muči, kao i mogućnost da lekaru pošaljete dokumentaciju i rezultate koju želite. 
Ovo je prilika da najavimo i jednu aktivnost Stetoskop.info-a u saradnji sa UKUKS-om, o kojoj se takođe govorilo na sastanku - očekuje nas podcast sa najvećim stručnjacima za zapaljenske bolesti creva sa naših prostora i to stručnjaka iz različitih grana medicine koji se bave problemima osoba sa Kronovom bolesti i ulceroznim kolitisom. Uskoro više o tome!

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde