Svetski dan prevencije samoubistva - 10. septembar


Prema podacima Svetske zdravstvene orgnizacije, do 800.000 ljudi svake godine oduzme sebi život. Smatra se da na svako ubistvo ide više od 20 pokušaja samoubistva. Samoubistva i pokušaji samoubistava imaju 'talasni efekat' koji utiče na porodice, prijatelje, kolege, zajednicu i društvo. Samoubistva se mogu sprečiti. Mnogo se može učiniti na sprečavanju samoubistava na pojedinačnom, zajedničkom i nacionalnom nivou.

Pročitajte više od suicidu >>>>>>>>>

Prevencija samoubistva
10.9. je Svetski datum prevencije samoubistva

Svake godine 10. septembra obeležava se Svetski dan prevencije samoubistva nizom aktivnosti, sa ciljem podizanja svesti javnosti o ovom problemu.

Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević, obeležiće ovaj dan na Trgu Republike od 10h-14h, gde će građani imati priliku da se informišu o temama iz oblasti
mentalnog zdravlja, urade skrininig testove na depresiju i anksioznost i porazgovaraju sa psihijatrima, psiholozima i medicinmskim sestrama/tehničarima, uz strogo poštovanje protivepidemijskih mera.

U Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, otvorena je prva nacionalna SOS linija za prevenciju samoubistva, koja radi 7 dana u nedelji, 24 časa dnevno.
Na telefonski broj 011/7777-000 mogu se javiti oni koji pomišljaju na samoubistvo ili njihova porodica, a sa njima će razgovarati stručnjaci iz oblasti mentalnog zdravlja - psihijatri, psiholozi, socijalni radnici.

Šta možete da uradite? Detaljne preporuke Svetske zdravstvene orgnizacije nalaze se na ovom linku.


Podeli tekst:
Izvor: Svetska zdravstvena organizacija (SZO)

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde