San koji sanjamo više puta

Ponavljanje snova može da se 'tumači' na više načina, ali kada je reč o naučnom tumačenju snova, ova pojava ukazuje na potisnute strahove i nerazrešene probleme koji muče osobu. Pojava ponavljanja snova može da ukazuje i na probleme sa zdravljem kojih nismo svesni.

Psiholozi savetuju da se u slučaju snova koji se često ponavljaju, posebno ako su neprijatni i izazivaju negativne emocije, osoba obrati stručnom licu u cilju zajedničkog rešavanja problema.

Snovi koji se ponavljaju ukazuju na bolest

Ruski psihijatar Vasili Kasatkin objašnjava da se u snovima može dobiti saznanje o bolesti tako što je svaki deo tela nervima povezan sa mozgom, a oni prenose signale o nadolazećoj bolesti, koje zatim podsvest prevodi u snove. On zapravo, povezuje ponavljajuće snove sa prikrivenim bolestima u organizmu. Košmari i snovi koji se ponavljaju govore nam da postoji potreba za brigom o zdravlju i odlasku na preglede u cilju pronalaženja uzroka.

Pre nastupanja migrene, pacijenti prijavlju snove u kojima su upucani u glavu ili ih udara munja, o čemu pišu Varnes, Finkelštajn i Gutel. U jednom neurološkom istraživanju Ronalda Postume pokazano je da agresivni snovi praćeni fizičkom aktivnošću, mogu ukazati na neurodegerativne bolesti kao što su Alchajmerova bolest i Parkinsonova bolest i do 10 godina pre nego što se jave prvi simptomi. Snovi često ukazuju i na kancer, ali i običan grip.

Snovi koji traju decenijama

Neki snovi mogu da se javljaju decenijama bez rešenja ili završetka. Dešava se da uz pomoć psihologa ili samostalno, pacijent razreši konflikt koji je bio uzrok sna, nakon čega san prestane da se javlja ili se scenario promeni.

Košmarne i ponavljajuće snove iz tog razloga ne treba gurati ih pod tepih, već se njima treba baviti i istraživati uzroke javljanja. Ključna uloga ovakvih snova je da nas ojačaju, pomognu nam da savladamo ono što nas plaši, suočavajući nas sa strahovima iznova i iznova.

Značenje snova

Snove ne treba tumačiti bukvalno, već metaforički. To što sanjate da bolujete od teške bolesti, ne znači da ste bukvalno od te bolesti oboleli i da je to to.

Pojedini snovi zaista govore u prilog Aristotelovoj tezi da snovi mogu ukazati na fizičke bolesti mnogo pre nego što se pojave simptomi. Ovo prilično zvuči kao nešto što bismo mogli pročitati u Sanovniku, ali sve ima više smisla ako uzmemo u obzir da se adekvatnim medicinskim pregledima promene u telu mogu utvrditi mnogo pre nego što se jave prvi simptomi.

Ponavljajući san najverovatnije ukazuje na postojanje psihološkog problema. Zato ako vas određeni san muči svojom učestalošću i sadržajem, obratite se psihoterapeutu da biste zajedno poradili na rešenju.


Podeli tekst:

Nataša Vasić je doplomirani psiholog sa dugogodišnjim iskustvom u praktikovanju psihoterapije, psihološkog tumačenja snova i hipnoterapije.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Milan 04.09.2023

    Zdravo. Tumačenje snova je nemoguće. Neka priča šta god ko hoće, ali tumačnje snova je nemoguće. Dajte tekst sna stotini psihijatara i dobićete stotinu različitih odgovora.


  2. Coka 07.01.2022

    Ljubiša trebas da budes miran, da pustis sve ruzne misli da izadju iz tebe i da pricas s nekim, taj neko ne mora da ti da savet nego je dovoljno samo da te slusa, a veruj mi najbolje slusa bog.


  3. Ljubiša 23.12.2021

    Imam misao da se ubijem i nije samo misao već i plan. A ne znam kako da zivim ovaj zivot kad nemam gde


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde