Soja, istine i zablude


Soja je poznata kao najzdravija namirnica na svetu. Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da, ukoliko se konzumira u dužem vremenskom periodu i u prevelikim količinama, neki njeni sastojci mogu delovati štetno na organizam.


Soja je u Evropu dospela tek u 18. veku i od tada je predmet brojnih istraživanja koja su, između ostalog, pokazala da sadrži sve esencijalne amino-kiseline i da se njeni proteini mogu meriti sa belančevinama životinjskog porekla. Osim toga, odličan je izvor vitamina B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina), B5 (pantotenske kiseline) i B11 (folne kiseline), a bogata je i mineralima kalijumom, gvožđem, sumporom, manganom, natrijumom, molibdenom, bakrom, borom, jodom, kobaltom i cinkom. Karakteristična je po povoljnom odnosu kalcijuma i fosfora, sadrži čak 85% nezasićenih masnih kiselina i veću količinu fitoestrogena, biljnih hormona.

Pročitajte ukratko istine i zablude o ovoj veličanstvenoj biljci

Odlična je kao zamena za meso

Pošto sadrži sve esencijalne amino-kiseline kao i namirnice životinskog porekla, soja jeste dobra zamena za meso, pod uslovom da se koristi umereno. Ukoliko se preterano konzumira može da izazive blokadu enzima koji su važni za razgradnju i iskorištavanje proteina. To dalje prouzrokuje probleme sa probavom, nepotpunu razgradnju proteina iz hrane i hronični nedostatak amino-kiselina u organizmu.

Soja pomaže u prevenciji srčanih bolesti

Neki sastojci ove mahunarke podstiču proizvodnju enzima jetre koji su zaduženi za razlaganje masti u krvi, pokazala su brojna istraživanja. Soja utiče na povećanje dobrog HDL holesterola i smanjuje nivo lošeg – LDL, što znači da sprečava taloženje masti na zidovima krvnih sudova, a samim tim i nastanak kardiovaskularnih oboljenja. Zbog toga povremeno treba zameniti meso šniclom od soje, a običan sir tofuom.

Ne izaziva alergije

Otkriveno je da su alergije na soju daleko češće od reakcija imunološkog sistema na ostale mahunarke. Američka pedijatrijska akademija potvrdila je da rano izlaganje soji kroz industrijski proizvedenu hranu za bebe predstavlja glavni uzrok alergije na soju kod starije dece i odraslih.

Umanjuje rizik od malignog tumora prostate

Utvrđeno je da se konzumiranjem soje dosta umanjuje rizik od raka muške polne žlezde. U jednom istraživanju, utvrđeno je da se kod muškaraca već obolelih od ove bolesti, uz redovnu ishranu sojom, primetno poboljšalo stanje.Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Administrator 02.07.2013

    Postavljen je tekst o genetski modifikovanim biljkama. Potrazite ga u kategoriji aktuelno, a zatim u kategoriji dijeta - pravilna ishrana. Pozdrav


  2. marija 02.07.2013

    Molim vas da napisete nesto i o genetskimodifikovanoj soji.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde