Hrana kao način kontrole dijabetesa i šećera u krvi

Ono što jedete i kada jedete može da utiče na nivo šećera u krvi. Ovi saveti su u vezi sa ishranom, pored saveta lekara, mogu pomoći da se nivo šećera u krvi zadrži pod kontrolom.

Uvodite jednu po jednu promenu

,,Kada provedete ceo život u stvaranju navika koje se tiču jela, ne možete da ih promenite preko noći’’, kaže Di Sendkvist sa Akademije za nutricionizam i dijetetiku. Umesto toga, Sendkvist predlaže da se počne sa jednom promenom.

Ne preskačite obroke

Da biste imali kontrolu nad nivoom šećera u krvi, potrudite se da vam razmak između 2 obroka bude od 4-6 sati. Obrok u isto vreme svakog dana takođe pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi.

Rasporedite unos ugljenih hidrata jednako tokom celog dana

Preskakanje obroka nije pametno ako imate dijabetes. Ovo važi čak i ako planirate da idete na zabavu ili neki događaj. Ne preskačite obroke da biste ,,sačuvali’’ kalorije za kasnije. Kada stignete na zabavu, potrudite se da jedete istu količinu ugljenih hidrata kao inače. Lepo je častiti sebe, samo nemojte preterivati.

Ugljeni hidrati: smanjite veličinu porcije

Nema potrebe da u potpunosti eliminišete ugljene hidrate kao što su hleb, pasta, krompir i pirinač. Obratite pažnju na to koliko jedete. Da bi vam nivo energije bio stabilan, verovatno je potrebno samo da jedete malo manje. Umesto standardne veličine porcije, pokušajte da je smanjite na dve trećine. Uradite to kod svakog obroka i užine.

Pokušajte da smanjite količinu ugljenih hidrata u periodu od nekoliko nedelja. Možda ćete primetiti da vam je nivo šećera u krvi niži, a možda ćete i izgubiti par kilograma.

Balansirajte ono što servirate na tanjir

Brojanje ugljenih hidrata i kalorija ili izračunavanje glikemijskog indeksa hrane može da bude veoma komplikovano! Evo jednostavnog trika koji vam može pomoći da počnete da se bolje hranite. ,,Metod tanjira’’ vam pomaže da unosite odgovarajuće kombinacije i količine hrane iz različitih grupa – ugljenih hidrata, proteina i zdravih masti. Unos odgovarajuće kombinacije može da pomogne u kontrolu krvnog pritiska i nivoa energije.
 
Evo kako to funkcioniše:

  • Počnite sa tanjirom prečnika 23 do 25 cm.
  • Napunite ½ tanjira povrćem bez skroba kao što je salata, zeleno povrće, brokoli, boranija ili cvekla.
  • Napunite ¼ tanjira proteinskom hranom: malomasnim mesom, ribom, tofuom, jajima, sirom ili piletinom.
  • Napunite ¼ tanjira hranom bogatom skrobok kao što je hleb,pirinač, krompir ili pasta.
  • Sa stranite stavite porciju voća. Takođe popijte šolju nemasnog ili malomasnog mleka, malomasnog jogurta ili pojedite kajzericu.

Ovo funkcioniše i ako želite da smanjite veličinu porcija i služi da vam pomogne da zapamtite da čak i ako jedete manje, polovina onoga šo jedete treba da bude povrće. O mesu i hrani bogatoj skrobom mislite kao o dodacima jelu.

Podesite ishranu

Postepeno možete da počnete da uvodite i druge zdrave promene nakon što ste usvojili ove. Na primer, polako prilagodite ishranu tako da se okrenete zdravijem izboru hrane.

Umesto pire krompira sa puterom i sosom, pokušajte da jedete običan kuvani krompir sa malo mladog sira. Ili jedite ribu ili malomasnu piletinu umesto crvenog mesa sa puno masti.

Vođenje računa o onome što jedete je jedna stana života sa dijabetesom. Slušajte savete lekara kako biste kontrolisali nivo šećera u krvi.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde