Najnoviji bebi monitor

Novi bebi monitor, koji je izuzetno jednostavan za upotrebu jer se kači na dečije stopalo, razvijen je od strane studenata na Brigham Young Univerzitetu u Americi.

Novi sistem, koji je kreirao Džejkob Kolvin i njegov tim stručnjaka, koristi pulsnu oksiometriju za monitoring količine kiseonika u krvi i rada srca. Pulsna oksimetrija je potpuno bezbolna metoda, kojoj se na prst ruke stavi aparat pulsni oksimetar koji može da izmeri frekvencu rada srca i zasićenost periferne krvi kiseonikom.

Sistem sam alarmira roditelje

U zavisnosti od vrednosti koju pokaže pulsni oksimetar, postavlja se sumnja na poremećaje u radu respiratornog sistema i snabdevanja organizma kiseonikom. Koristeći bezbednu i neinvazivnu tehnologiju, sistem je dizajniran da alarmira roditelje za bilo koju značajniju promenu u radu srca ili u disanju, a poruka se automatski šalje roditeljima na njihov telefon.
Izumitelji ovog uređaja se nadaju da bi ova tehnologija jednoga dana mogla značajno da smanji broj iznenadnih smrti beba u celom svetu.

Obezbediti dovoljno vremena za reakciju

Džejkob Kolvin je rekao: "Nadamo se da možemo obezbediti roditeljima dovoljno vremena da reaguju i da na vreme uoče da nešto nije uredu sa njihovom bebom".

Ovaj sistem monitoringa je već osvojio prvo mesto na skorašnjem takmičenju studentskih inovacija. Izumitelji dalje nastavljaju rad na novim prototipovima i elentualno komercijalnoj varijanti uređaja.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde