Reagujte odmah kada primetite znake upale na koži


Kada se pojave simptomi upale u organizmu, kao što su akne, urasle dlake ili nokti, ojedi, ali i promrzline, opekotine, dekubiti i ulkusne rane… koži je potrebna pomoć da bi se ubrzalo lečenje podizanjem odbrambenih telesnih mehanizama.  Složen imuni sistem čoveka ima funkciju zaštite organizma od stranih agenasa, ali, ponekad je prodor mikroba neizbežan.

- Razlog leži u činjenici da na površini našeg tela ima približno 10 puta više baterijskih ćelija i ćelija gljivica od ukupnog broja ćelija našeg tela. Kada se na koži pojave upalni procesi, potrebno je reagovati što pre jer je svako produženo zapaljenje štetno i nepoželjno, rekla je dermatološkinja,  Prim. dr Tatjana Đorđević Todorović.

Na Institutu za molekularnu genetiku i genetski inžinjering je sprovedena studija koja je ispitivala potencijale preparata koji doprinose stimulaciji procesa zarastanja rana. Rezultati su pokazali da je bezbednost preparata koji se nanose na ostecenu kožu, na prvom mestu. 

- Studija je pokazala da kod preparata koji se koriste u procesu saniranja oštećenja, a pogotovu kada je reč o ozbiljnijim oštećenjima, ne treba koristiti  preparate koji sadrže parabene, već one koji pored kompleksa adekvatnih enzima, sadrže i pantenol kako bi proces zarastanja i epitelizacije bio bezbedniji i efikasaniji, objasnila je Todorović.

Koža kao važan deo našeg imunog sistema štiti nas od prodora patogena u organizam, svojom sekretornom funkcijom. Ona je čovekov najveći organ koji ga štiti i od negativnih spoljašnjih uticaja, čime opravdava svoju funkciju mehaničke zaštite. Međutim, baš zato što je koža prva na udaru, podložna je infekcijama, a na taj način patogeni lako dospevaju u organizam.

- Organizam ima svoje regenerativne i reparativne sposobnosti. Tokom celog života koža  spontano sama popravlja mikro oštećenja, i ti procesi se odvijaju bez naše pomoći. Kada dođe do oštećenja pojedinih regija, koje organizam nije u stanju sam da popravi zbog nekih bolesti, slabosti i stanja koja su praćena imunodeficijencijom, važno je pravilno tretirati. U nekim slučajevima, pored redovnog čišćenja, potrebna je primena adekvatnih preparata. Na taj način skraćujemo period trajanja zapaljenskog procesa, ubrzavamo procese zarastanja i sprečavamo nastanak daljih komplikacija, zaključila je Todorović.

Kada je reč o lečenju u kućnim uslovima doktori često preporučuju antiflogistike koji su se pokazali kao veoma efikasni. I za te preparate je važno da budu efikasni i bezbedni, odnosno da ne sadrže supstance koje su dokazano štetne, već da u svom sastavu imaju komplekse  enzima i pantenol, za koje su studije pokazale da doprinose i ubrzavaju izlečenje različitih upalnih procesa na koži.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde