Kako deluje joga

Objavio neki filozof svoje životno delo, predstavio u njoj sve što je do tada dokučio i ti na 100 strana. Pitali ga, kako to da knjiga ima samo sto strana? A on kaže: "Nisam imao vremena. Da sam imao vremena, knjiga bi imala – 10 strana!". Elem, za sažeto pisanje treba vremena i dara. Vaš je Jogi hteo da napiše temu “ Kako joga deluje” u jednom nastavku ali mu nije uspelo pa će to, evo, ići u dva nastavka.


Joga ili duhovni mir

Joga asocira na opuštanje i duševni mir. A kako nam to fiziološki pomaže. Znamo da napetost ometa i usporava protok krvi, limfe i životne energije u telu. Napetost takođe sprečava oslobađanje i čišćenje tela od otrova. To sve skupa umanjuje osećaj života u telu i time ga razdvaja. To razdvajanje svesti od tela stvara prepreku između našeg bića i tela i time onemogućava energiji i inteligenciji koja je stvorila telo da ga i održava. A najbolje je "auto" poslati na održavanje u "fabriku" koja ga je i stvorila jer ona najbolje zna kako i zašto ga je napravila i šta i zašto je ugradila.

Suprotno od napetosti je opuštenost koja je suštinski deo joge. Joga položaji - asane, traže našu pažnju u određenim delovima tela, gde svest ide energija sledi, čuvajući, dubokim disanjem, svesnost o ostatku tela, uz njegovo opuštanje. Svako, naravno, diše ali smo toga nesvesni i dišemo plitko i stisnuto, naročito u stresu.
 
Bavljenje sportom i aerobikom dovodi do podizanja krvnog pritiska i adrenalina te je kardiovaskularni sistem pod opterećenjem, za razliku od joge koja svojim umirujućim kontemplativnim načinom stimuliše opuštajuće reagovanje. Reakcija joge na stres je "nereakacija", dakle, odgovor parasimpatičkim nervnim sistemom – mirom.

Pravilno disanje je veoma važno 

Učeći nas da dišemo punim plućima, joga nam omogućava više kiseonika za mozak i telo. Većina ljudi diše plitko, samo gornjom trećinom pluća dok su veliki krvni sudovi koji nose kiseonik smešteni u donjoj trećini pluća. Potpuno joga stomačno disanje započinje u donjoj trećini i tek se zatim širi i penje. Takvo disanje upotpunjuje kontakt sa "energetskom centralom" – solarnim pleksusom gde je locirana naša potencijalna energija (materija i masa, za razliku od kinetička koju stvara kretanje). Joga disanjem mi oslobađamo tu potencijalnu energiju koja nas fizički i mentalno podmlađuje.

Poznato je da kada samo mislimo ili nameravamo da pokrenemo neki deo tela, električni impulsi u tom delu se ubrzavaju (gde svest ide). Trajno stimulisanje nekog dela tela tim impulsima je presudno za njegovo funkcionisanje jer je ta svesnost i prisutnost predaja tela "stvaraocu".

Vežbanje asana unapređuje dobrobit celog tela. One utiču na fleksibilnost kičme i njeno snabdevanje hranom i kiseonikom što preusdno za zdravlje nervnog sistema.

Način kako tretiramo telo u celini, šalju telu određenu poruku. Ako ga tretiramo loše ono dobija poruku sve je loše i to postaje naš mentalni stav. S druge strane, radošću vežbanja, opuštajućim asanama i umirujućim disanjem šaljemo poruku telu da je sve u redu. Joga uspostavlja komunikaciju sa našim unutrašnjim bićem. Takva poruka stvara mentalni stav koji utiče na naš način mišljenja i na to, dakle, kako ćemo videti spoljni svet.

A kako način mišljenja utiče na telo i zdravlje i kako vežbanje joge ima produženi efekat na svakodnevni život – videćemo u sledećem nastavku.
 

Jogi Fabijan, Joga Centar Sombor


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 7

 1. Bukurije Leti 17.09.2022

  Yoga je istinski dobrobit za telo dusu misli


 2. bojana 07.07.2013

  Jedna moja drugarica koja je praktikovala jogu nekoliko godina i na svu sreću prestala sa tim, sada iz sopstvenog iskustva svima savetuje da beže što dalje od joge, jer joga nije bezazlena fizička disciplina.


 3. info 06.07.2013

  Ono što će vam malo ko reći je da joga-vežbama već i pre meditacije otvarate “čakre” (inače realno postojeća energetska čvorišta kod čoveka) i da većina vežbi predstavlja oponašanje pokreta kundalini zmije! Takođe niko vam neće reći da se čakre ne otvaraju bez razloga nego radi uspešnog učešća u magijsko-kontemplativnim ogledima, i da ih takođe treba i zatvarati! Samo više forme realnog i visokoinicijatskog spritualnog satanizma saopštava svojim adeptima da čakre treba zatvarati. Običan čovek i vernik koji se ne upušta u duhovno problematične delatnosti nije u opasnosti da će mu čakre biti otvorene bez njegove volje i znanja. Međutim, oni koji jednom na to pristanu svojom voljom postaju znatno podložniji uticajima sila nad kojima nemaju spoznaju i kontrolu. Na žalost, joga-vežbe često na vrlo perfidan način rade upravo ovo - čovek za osećaj ispunjenja, relaksiranosti, psihofizičkog rasterećenja i užitka trampi kroz jogu deo svog psihokognitivnog kritičkog aparata kojim razum drži kontrolu nad psiho-čulnim zadovoljstvima i senzacijama koje ih izazivaju. Da li će i u kojoj meri tu dalje biti većih ili manjih problema zavisi pre svega od same osobe koja je započela sa ovakvim praksama.


 4. buca 08.08.2009

  Stetoskop.info je vrh vrhova.


 5. dunja 27.02.2009

  članak je odličan.jedva čekam nastavak!


 6. Sladjana, Zrenjanin 20.02.2009

  Ovaj mi je članak odgovorio na pitanje koje sam sebi dugo postavljala; kakva je, naime, veza tela i svesti. Hvala Jogi! Volela bih još znati kakva je to Raja joga?


 7. Isidora, Leskovac 18.02.2009

  Citala sam na nekim stranim sajtovima da se kod lecenja nekih bolesti pacijent posle konsultacija sa lekarom upucuju na konsultacije i vezbanje sa joga uciteljima. To samo potvrdjuje da je joga medicinski opravdana i prihvacena. A ne bi postojala preko 5000 godina. Pozdrav za naseg joga ucitelja:-)


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde