Akutni mastoiditis

Mastoiditis je najčešća komplikacija zapaljenja srednjeg uva, a predstavlja akutno gnojno zapaljenje sluznice i kosti mastoidnog nastavka.
Danas je veoma retko oboljenje zahvaljujući upotrebi antibiotika.

Uzrok nastanka

Za nastanak akutnog mastoidisa uzročni faktori su: virulencija mikroorganizama, anatomska građa mastoida, retencija gnoja, slabost aeracije, lokalni imunitet  i poremećaj opšteg stanja (dijabetes, bolesti jetre i bubrega i dr.). Takođe, veliku ulogu ima lečenje akutnog otitisa, jer nedovoljno ili nepravilno lečen akutni otitis može da dovede do nastanka mastoditisa.

Klinička slika

Akutni mastoiditis obično nastaje 7 - 10 dana posle egzacerbacije otitis, a koji se leči niskim ili nedovoljnim dozama antibiotika. Karakteriše se pogoršanjem opšteg stanja, povišenom telesnom temperaturom, leukocitozom (povišen broj leukocita) i rastom sedimentacije. Lokalno se javlja bol koji pulsira, kao i purulentna (gnojava) sekrecija iz uva. Bol je često praćen glavoboljom, koja je noću jače izražena. Retroaurikularno (iza ušne školjke) postoje otok i protruzija ušne školjke. Nagluvost je različitog intenziteta, a ponekad je jako izražena.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, ORL pregleda (otoskopija), rendgenografije.

Lečenje

Terapija je hirurška (mastoidektomija ili radikalna trepanacija) uz dopunsku terapiju antibioticima i simptomatskim merama.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Dragana 01.03.2015

  Radikalna mastoidektomija, da li ostavlja posledice u vidu nesvestica, vrtoglavica, poremećaja ravnoteže sl. kod avionskih letova.


 2. Nataša 06.12.2009

  Moja ćerka od 3 godine imala je takvo zapaljenje mastoida, da je potpuno izgubila ravnotežu, nije mogla da sedi, a  ni da stoji. Primala je antibiotike u bolnici 13 dana, a posle toga magnetna rezonanca je pokazala još uvek jaku upalu. Sve se dobro završilo zahvaljujuci dr Milenu Pavloviću, neurologu iz Dečije bolnice u Novom Sadu. 


 3. Maja 09.11.2009

  Zanima me kako da liječim mastoiditis kod svoje kćerke, ako je ljekar na orl klinici rekao da će se to samo drenirati, a pri tome nije uključio antibiotik. Rekao je da to nije opasno, a nju duže vrijeme boli glava. Kao zdravstveni radnik bojim se komplikacija ove bolesti jer je izazvana čestim upalama uha.


 4. Lela 05.10.2009

  Da li postoji laserska operacija mastoiditisa?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde