Akutni mastoiditis


Mastoiditis je najčešća komplikacija zapaljenja srednjeg uva, a predstavlja akutno gnojno zapaljenje sluznice i kosti mastoidnog nastavka. Danas je veoma retko oboljenje zahvaljujući upotrebi antibiotika.

Uzrok nastanka

Za nastanak akutnog mastoidisa uzročni faktori su: virulencija mikroorganizama, anatomska građa mastoida, retencija gnoja, slabost aeracije, lokalni imunitet  i poremećaj opšteg stanja (dijabetes, bolesti jetre i bubrega i dr.). Takođe, veliku ulogu ima lečenje akutnog otitisa, jer nedovoljno ili nepravilno lečen akutni otitis može da dovede do nastanka mastoditisa.

Klinička slika

Akutni mastoiditis obično nastaje 7 - 10 dana posle egzacerbacije otitis, a koji se leči niskim ili nedovoljnim dozama antibiotika. Karakteriše se pogoršanjem opšteg stanja, povišenom telesnom temperaturom, leukocitozom (povišen broj leukocita) i rastom sedimentacije. Lokalno se javlja bol koji pulsira, kao i purulentna (gnojava) sekrecija iz uva. Bol je često praćen glavoboljom, koja je noću jače izražena. Retroaurikularno (iza ušne školjke) postoje otok i protruzija ušne školjke. Nagluvost je različitog intenziteta, a ponekad je jako izražena.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, ORL pregleda (otoskopija), rendgenografije.

Lečenje

Terapija je hirurška (mastoidektomija ili radikalna trepanacija) uz dopunsku terapiju antibioticima i simptomatskim merama.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Dragana 01.03.2015

  Radikalna mastoidektomija, da li ostavlja posledice u vidu nesvestica, vrtoglavica, poremecaja ravnotezei sl. Kod avionskih letova.


 2. Natasa 06.12.2009

  Moja cerka od 3 godine imala je takvo tapaljenje mastoida, da je potpuno izgubila ravnotezu, nije mogla da sedi, a da stoji ni malo. Primala je antibiotike u bolnici 13 dana, a posle toga magnetna rezonanca je pokazala jos uvek jaku upalu. Sve se dobro zavrsilo zahvaljujuci dr milenu pavlovicu, neurologu iz decije bolnice u novom sadu. Hvala mu do neba


 3. subasic v. 09.11.2009

  Zanima me kako da lijecim mastoiditis kod svoje kcerke ako je ljekar na orl klinici rekao da ce se to samo drenirati a pri tome nije ukljucio antibiotik rekao je da to nije opasno a nju duze vrijeme boli glava kao zdravstveni radnik bojim se komplikacija ove bolesti jer je izazvana cestim upalama uha.


 4. LELA DJERKOVIC 05.10.2009

  Da li postoji laserska opreacija mastoiditisa


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde