Psorijazni artritis

Psorijaza, udružena sa inflamatornim artritisom i obično negativnim testom za reumatoidni faktor (RF), predstavlja psorijazni artritis.

Uzrok nastanka

Uzrok nastanka i patogeneza bolesti još uvek nisu dovoljno poznate. Nasledni faktori imaju značajnu, ali ne dominantu ulogu. Faktori spoljne sredine mogu biti od primarnog značaja u izvesnih bolesnika, ili su oni pokretači patoloških mehanizama u genetski predisponiranom organizmu.

Klinička slika

Klinička slika se razvija obično posle dužeg trajanja psorijaze. Kožne promene prethode artritisu u 75%, u 10 - 15% postoji istovremeni početak kožnih i zglobnih promena a u preostalih 10 - 15% slučajeva artritis je prva klinička manifestacija bolesti, prethodi pojavi psorijaze ili ostaje kao jedina karakteristika.

Prema načinu početka, toku bolesti, ekstenzivnosti promena, lokalizaciji i ishodu artritisa, uobičajena je podela na pet podgrupa

 • Asimetrični oligoartikularni artritis se javlja u oko 70% bolesnika. Obično su otečeni distalni interfalagealni zglobovi (DIP), proksimalni interfalangealni (PIP) i metatarzofalangealni zglobovi (MTP). U ovoj grupi su i bolesnici čiji su zglobovi otečeni po tipu "kobasičastog prsta".
 • Simetrični poliarteritis u psorijaznom artritisu se teško razlikuje od reumatoidnog artritisa, a javlja se u 15% slučajeva. Diferencijalna dijagnoza prema seronegativnom reumatoidnom artritisu je otežana a dijagnostičku vrednost za psorijazni artritis osim odsustva RF, ima prisustvo kožne psorijaze, odsustvo potkožnih čvorića i retka pojava ulnarne devijacije.
 • Klasična slika sa zahvatanjem jedino DIP zglobova šaka i/ili stopala sreće se u oko 5% slučajeva. Zahvatanje DIP zglobova praćeno je  i zahvatanjem noktiju.
 • Mutilantni artritis pripada ozbiljnim oblicima psorijaznog artritisa, javlja se u oko 5% slučajeva. U ovom obliku postoji izražena osteoliza metatarzalnih metakarpalnih i falangnih kostiju, uz pojavu teleskopskog izgleda prstiju i opsežnih deformiteta
 • Sakroilijačni artritis i/ili spondilitis se sreće u 5% slučajeva. U daljem toku se obično razvija i periferni artritis. U ovih bolesnika objektivne promene na kičmenom stubu su manje izražene, a funkcija duže očuvana u odnosu na idiopatski ankilozirajući spondilitis usled segmentne zahvaćenosti.

Uz manifestacije na zglobovima može se javiti i entezitis na petnoj kosti. Promene na noktima su česte i utoliko ekstenzivnije ukoliko se radi o težim deformišućim bolestima bolesti. Najčešće promene su u vidu udubljenja (pitting), nepravilnih ispupčenja (ridging), diskoloracije slobodne ivice nokta, oniholize, hiperkeratoze, kao i destrukcije nokatne ploče. Zahvatanje očiju se ispoljava inflamatornim lezijama oka u oko 30% bolesnika, konjunktivitisom i akutnim prednjim uveitisom.

Dijagnoza

Dijagnoza je problematična ako su kožne promene diskretne ili ako se artritis javi pre psorijaze. Tada u dijagnozi pomaže sledeće: postojanje psorijaze, psorijaznog ili nekog drugog seronegativnog artritisa u nekog srodnika obolelog, negativan RF i kliničke i radiološke karakteristike psorijaznog artritisa.

Lečenje

Program lečenja treba da obuhvati edukaciju bolesnika, primenu antiinflamatornih lekova, fizikalnih procedura i balneoterapije, po potrebi uvođenje funkcijskih pomagala ili hirurško lečenje. Nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL) obično mogu biti adekvatni za oligoartikularni oblik bolesti. Soli zlata daju takođe povoljan efekat,i D-penicilamin može biti efikasan u kontroli bolesnika sa psorijaznim artritisom. Primena citotoksičnih lekova ima tu prednost da istovremeno efikasno deluje na psorijatične kožne promene i na postojeći artritis. Obično se koristi ametopterin (metotreksat). Primena balneoterapije sprovodi se upotrebom sulfidnih i radonovih kura, dva do tri puta godišnje.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. Vladimir - Kotor 12.06.2014

  Poštovani, imam 34 god i borim se sa psorijaznim artritisom već godinu dana. Mogu vam reći, da čovjek sve može kad hoće, zato samo upornost i vjera u bolje sjutra dovodi do rezultata. Čitao sam mnogo na sajtovima i forumima i mogu vam reći da mi je mnogo bolje. Bolovi u zglobovima su se skoro povukli a recept mog uspjeha je sledeći: 1. Korigovati ishranu!!! Izbaciti bijelo brašno iz upotrebe i sve proizvode sa glutenom! Izbacio sam crveno meso, pogotovo svinjsko meso je masno, sve mesne prerađevine, slatkiše, gricklice, sokove, alkohol! Dakle, treba izbaciti iz upotrebe: bijelo brašno, šećer, masno, ljuto i začinjeno! Ne jedem ništa prženo, pohovano i sa zaprškom, mlijeko i mliječne proizvode, osim što ponekad popijem šolju jogurta sa niskim sadržajem mliječne masti. Inače kalcijuma imate u zelenom povrću kao i koštuničavom voću. Što više jesti zelenog povrća, salata i voća (osim limun, narandža i grejp) pijem dosta vode, ujutro čim ustanem 2 čaše tople vode, a min 2 l svaki dan. Vodu piti u pauzama između obroka (min sat vremena posle jela i pola sata prije jela) . 2. Fizička aktivnost - sto češće ići na plivanje, voziti biciklo, šetati i raditi vježbe makar 3 puta nedeljno. 3. Po savjetu brata koji se bavi pčelarstvom, pijem matičnu mliječ vrlo mala količina koliko suza se uzme čačkalicom svako jutro na prazan stomak (pola sta prije i posle se ne smije ništa jesti i piti) mislim da mi baš pomaže! 4. Za psorijazu mi mnogo pomaže morska voda i sunčanje u jutarnjim i posle podnevnim časovima i koristim samo domaću kremu sa nevenom. Znam da sve ovo nije lako, ali potrudite se jer zdravlje je na prvom mjestu, a i život ćete produžiti! Inače, smršao sam za 2-3 mjeseca sa 90 na 72 kg i sad se super osjećam ali to je posledica ovakve ishrane. Inače nijesam popio nijedan lijek za ovu bolest do danas! Srećno


 2. Risto Stojanov 25.10.2010

  Ja sam iz makedonie bolovao sam od psorijazni artritis vise od dvdeset godina. Isao sam po raznim banjama, mazo sam se sa svim i svacim. Neznam kako psorijaza je nestala a sa psorijazu prilicno su nestale i bolove u zglobovima. Jedan doktor mi je rekao da cu do- guram do kolica. Posle toga sam poceo da treniram bodi- bilding. Od dan na dan sam bio sve bolji i bolji. Lagani treninzi u teretani mnogo pomazu u leshenju ove bolesti. Preporucuem svima koi boluju od ove bolesti da vezbaju i samo vezbaju.


 3. pedja 28.08.2010

  Sad krecem da pijem citostatike 6 tableta nedeljno i polovinu pronizona svaki dan nadam se da ce biti bolje jer kasnim sa lecenjem zbog nekih nesavesnih doktora koji nisu zeleli da me lece pune dve godine su me lecili pogresno nadam se da ce biti bolje hvala vam ouno i ako imate neki savet za mene posaljite


 4. Milivoje 18.10.2009

  Lečim se od psorijaznog artritisa 15 godina, bolest je zahvatila sitne zglobove stopala i šaka a kožne promene su diskretne kao i oštećenja na noktima. Najviše mi je pomogla fizikalna terapija, i letovanja (kombinacija sunca, mora i fizička aktivnost) kao i poztivno gledanje na život. Bolest progresira prilikom negativnih desavanja, te ih je potrebno svesti na što manju moguću mere, što je u današnje vreme priznaćete teško izvodljivo ali jedini spas da pobedite bolest i da se uspešno sa njom nosite jeste optimistički pogled na život, fizička aktivnost, družiti se sa ljudima koji pozitivno razmišljaju i nepričati o bolesti, letovanje obavezno i redovna šestomesečna kontrola kod reumatologa.


 5. Vanja 13.09.2009

  Mislim da imam sve simptome ovde navedene. Psorijazu više od 10 godina, kobasičasti prst, upalu zglobova na jednom prstu, koji prođe posle godinu dana, pa na nekim drugim i tako stalno. Tablete protiv bolova sam pila 2 godine svakodnevno (44 sam godine). Spas su mi citostatici. Pijem 3 tablete nedeljno i pronizon četvrtinu tablete svaki drugi dan. Sad mi je mnogo bolje. Ove tablete pijem već godinu dana a za to vreme niti sam ukočena niti više pijem tablete protiv bolova.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde