Želite da ostanete mladi? Pokrenite se

Novo istraživanje pokazuje da vežbanje među starijim osobama pomaže u borbi protiv depresije, demencije i drugih zdravstvenih problema, kao što su bolesti srca, kancer i dijabetes.

Vežbanje poboljšava naše šanse da starimo zdravo sedam puta, rezultati su ovog istraživanja. A izgleda da nikad nije kasno da se počne. Sudeći po ovom istraživanju, čak i odrasle osobe koje postanu fizički aktivne u starijem dobu mogu poboljšati svoje šanse da zdravo stare tri puta.

"Imajući u vidu da broj starijih odraslih osoba raste, važno je podsticati zdravo starenje. Fizička aktivnost je efikasna kada je u pitanju održavanje dobrog zdravlja u poznijim godinama", objašnjava šef istraživačkog tima Mark Hamer sa Odseka za epidemiologiju i javno zdravlje na fakultetu University College London u Engleskoj.

"Podsticanje fizičke aktivnosti kod starijih odraslih osoba ima svoje prednosti, a male promene takođe doprinose zdravijem starenju", kaže on.

Rezultati istraživanja objavljeni  su 25. novembra u onlajn izdanju naučnog časopisa British Journal of Sports Medicine.

Viši klinički nutricionista i fiziolog fizičke aktivnosti pri medicinskom centru NYU Langone Medical Center u Njujork Sitiju Samantha Heller kaže da su dobrobiti fizičke aktivnosti i vežbanja opštepoznata stvar. "Redovno vežbanje sprečava nastanak hroničnih bolesti kao što su kancer, bolesti srca, dijabetes i depresija", dodaje ona.

"Ovo istraživanje ističe da izgovor da ste previše stari za fizičku aktivnost „ne pije vodu", zato što nikad nije suviše kasno da "mrdnete zadnjicom i izađete vani i vežbate", kaže Heller.

Redovno vežbanje pozitivno utiče na mozak

Prednosti koje donosi vežbanje uključuju poboljšanu cirkulaciju i pozitivno utiču na zdravlje kostiju, mišića, kardiovaskularnog sistema i zdravlja organa. Redovno vežbanje pozitivno utiče i na mozak, poboljšava komunikaciju između neurona i usporava gubitak moždanog tkiva koje rezultira starenjem i slabljenjem mentalnih kapaciteta, objašnjava Heller.

"Pitanje sa kojim se mi trenutno suočavamo jeste kako motivisati i podržati ljude svih generacija da se pokrenu i nastave da se kreću? "Postoji neverovatno snažan otpor među ljudima koji nisu fizički aktivni na pomisao o kretanju", kaže Heller.

"Na inidividualnom nivou, možemo nenametljivo insistirati da nam se porodica i prijatelji pridruže u redovnim šetnjama, na plesu i časovima joge, u igrama gonjenja ili da vežbamo uz pomoć DVD snimka sa vežbama."

"Udružiti se sa nekim veoma je motivišuće," kaže Heller. "Poklonite trening sa kvalifikovanim ličnim trenerom kao praznični poklon, pogledajte kakve fitnes programe nude centri za mlade,mesne zajednice ili centri za odrasle, ili se prijavite za humanitarnu šetnju, trku ili takmičenje u plivanju."

U ovo istraživanje, Hamer i njegove kolege uključili su skoro 3,500 ljudi prosečne starosti 64 godine koji su učestovali u Longitidunalnom istraživanju procesa starenja u Engleskoj (English Longitudinal Study of Aging).

U sklopu ovog istraživanja, učesnici su izveštavali o nivou fizičke aktivnosti svake dve godine između 2002. i 2003. i 2010. i 2011.

Naučnici su učesnike istraživanja rasporedili po kategorijama, u zavisnosti od toga koliko su vežbali svake nedelje. U jednoj kategoriji bili su oni koji nisu bili aktivni, u drugoj oni koji su umereno vežbali i u a trećoj oni koji su bili izuzetno posvećeni vežbanju. Takođe, naučnici su beležili sve ozbiljne zdravstvene probleme, kao što su bolesti srca, šlog, dijabetes, emfizem i Alchajmerova bolest. Nadgledali su i mentalno i fizičko zdravlje učesnika studije.

Preko osam godina, skoro jedan od 10 učesnika postao je fizički aktivan a  70% njih su ostali aktivni. Ostali su i dalje bili fizički neaktivni ili su takvi postali.

Pre kraj studije, skoro 40% učesnika bolovalo je od neke hronične bolesti, skoro 20% učesnika bilo je depresivno, kod 20% primećen je smanjen mentalni kapacitet, a jedna trećina je patila od neke vrste invaliditeta.

Međutim, naučnici su smatrali da je jedan od pet  učesnika „zdravo stario”. Naučnici su utvrdili direktnuvezu između  zdravog starenja i vežbanja, iako nisu dokazali vezu između uzroka i posledice.

Za ljude koji su bili umereno ili jako fizički aktivni najmanje jednom sedmično bilo je tri do pet puta verovatnije da će zdravo stariti, u poređenju sa onima koji nisu bili fizički aktivni, pokazalo je istraživanje.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde