Šta je to JET LAG i kako ga pobediti?

U današnje vreme kada su jeftine avio karte svima dostupne sve češće putujemo avionom ne samo unutar države, nego i sa kontinenta na kontinent. Zbog promena vremenskih zona javljaju se problemi sa spavanjem ili nastaje preterana pospanost, a neretko su prisutni i problemi sa varenjem

Šta je jet lag?

Jet Lag (Džet leg), poznat kao sindrom promene vrmenskih zona   ili cirkadijalna disritmija.  Ovaj poremećaj se javlja kada putujete avionom kroz vremenske zone ili kada je san poremećen zbog rada u smenama. Osoba se može osećati umorno, razdražljivo, letargično, osetljivo, pospano i dezorjentisano. Ovi simptomi su izraženiji ako osoba pređe više vremenskih zona. On nastaje sa nedostatkom sinhronizacije ćelija u oba dela mozga. Ulogu u trajanju i izraženosti ovog poremećaja igra i broj godina, te će starije osobe imati izraženije simptome i duže će se oporavljati. Kod dece je jet lag manje izražen i bolje ga podnose. 

Uzroci
 
Da bismo razumeli uzroke, moramo razumeti kako radi biološki sat kod ljudi. 
Biološki sat ili cirkadijalni ritam čine dvadesetčetvoročasovni fiziološki, biohemijski i bihejvioralni ciklusi. On reguliše spavanje, glad, buđenje i telesnu temperaturu. 
Jet lag dovodi do poremećaja dve vrste neurona, od kojih su jedni zaduženi za dubok san, a drugi za REM fazu (u kojoj dolazi do brzog pokretanja očnih jabučica). Neouroni koji su zaslužni za REM fazu se teško prilagođavaju novom stanju i tu dolazi do problema u sinhronizaciji ove dve vrste neurona.
Biološki sat pokušava da normalizuje procese, ali obzirom da je pod velikim uticajem spoljašnjih faktora, kao što je dnevna svetlost, nastupa jet lag.
Hormoni zaduženi za praćenje biološkog sata ne mogu da se sinhronizuju te dolazi do poremećaja sna, telesne temperature, osećaja gladi i sitosti. Jet lag će prestati čim se hormoni normalizuju.

Kako lakše prebroditi jet lag?

Osobe koje je zahvatio jet lag ponašaju se dezorjentisano, iracionalno i potrebno je nekoliko dana da bi se vratile u normalno stanje. Povezi za oči, čepići za uši i ćebe tokom leta pomoći će da se jet lag lakše prebrodi.

Putovanje na istok je gore nego putovanje na zapad, suprotno smeru kretanja sunca; noćno putovanje je napornije nego dnevno. Vazduh u avionima je suv što može uzrokovati glavobolju, suvu kožu, prehladu, kašalj ili upalu grla.

Poželjno je piti veće količine tečnosti, najbolje vodu ukoliko imamo u vidu da alkohol 2-3 puta jače utiče na organizam tokom leta. 

Takođe je poželjno izbegavati kafu i čaj. Preporučljivo je povremeno prošetati između sedišta ili se makar rastegnuti.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde