Tamna čokolada snižava pritisak

Tamna čokolada, tačnije, zalogaj dnevno, pomaže da se spusti krvni pritisak, a da se pri tom ne dobije na težini, poručuje nemački tim s Univerzitetske bolnice u Kelnu. Polifenoli (hemijska jedinjenja za koja se veruje da su korisna za zdravlje) nalaze se u tamnoj čokoladi.


Neke ranije studije već su pokazale da hrana bogata kakaom povoljno deluje na srce, ali je postojala bojazan da bi dodatni šećer, masnoće i kalorije mogli da potru sve dobre efekte čokolade, podsetio je Rojters.


Kelnski tim lekara ustanovio je da konzumiranje 6,8 grama tamne čokolade svakog dana, koja sadrži samo 30 kalorija, može da snizi krvni pritisak bez opasnosti da se dobije višak kilograma i drugih negativnih efekata.


Tojbert i njegove kolege pratili su 44 odrasle osobe, starosti između 53 i 75 godina, koje su patile od povišenog pritiska i nisu imale drugih zdravstvenih problema. Metodom slučajnog uzorka neki među njima ušli su u grupu kojoj je svakog dana davana kocka tamne čokolade, koja je sadržavala 30 miligrama polifenola, dok je pripadnicima druge grupe data drugačija - bela čokolada koja je sadržavala istu količinu kalorija, ali u kojoj nije bilo polifenola.


Posle osamnaest nedelja, oni iz grupe koja je svakodnevno jela tamnu čokoladu zabeležili su smanjenje sistolnog (gornjeg) krvnog pritiska za tri, a dijastolnog  (donjeg) za dva milimetra živinog stuba, a da pri tom nisu povećali težinu, holesterol ni nivo šećera u krvi.


"Na prvi pogled, to izgleda kao skroman rezultat, ali kad bi svako za toliko smanjio krvni pritisak, rizik od kardiovaskularne smrti bio bi snižen za oko pet odsto", kaže dr Tojbert.


Naučnici upozoravaju potencijalne korsinike ovog recepta za snižavanje pritiska da tamna čokolada može da pomogne, ali uz još neke promene u načinu života - više fizičke aktivnosti, konzumiranje većih količina voća i povrća i smanjenje unosa masti i šećera.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde