Dijeta, ishrana koja smanjuje holesterol

Važan za „dobro funkcionisanje” našeg organizma (proizvodnja određenih hormona, žučnih kiselina…), holesterol može biti i poguban za arterije ako je njegov nivo u krvi povišen. Taložeći se na njihovim zidovima, on smanjuje prečnik arterija sa opasnošću da ih potpuno zatvori. I izazove infarkt ili druge vaskularne probleme.

Zbog toga se nameću određene mere životne higijene ukoliko se pređu dve ključne cifre: 2-2,5 g/l za ukupni nivo holesterola i, naročito, 1,6 g/l za loši LDL holesterol. Nutricionisti objašnjavaju da se uvek počinje sa promenom režima ishrane u trajanju od tri do šest meseci. Uglavnom je to dovoljno da se nivo holesterola spusti za 10-15 odsto bez primene lekova.

Nikako se ne preporučuje drakonska dijeta već je neophodno da osoba „nauči” zdravo da se hrani.

Prioriteti

Najpre iz ishrane treba izbaciti holesterol i „loše”, zasićene masti.  Njihov višak doprinosi povećanju nivoa holesterola. Istovremeno, treba povećati unos „dobrih” masti ( nezasićene masne kiseline) koje ne samo što ne povećavaju holesterol, već ga i smanjuju.

Kako izabrati prave namirnice?

 Ukazaćemo na one osnovne i pomoći vam u odabiru. Ne zaboravite, pravilna ishrana je ključ zdravlja.

Ulja

Zbog optimalnog unosa “dobrih masti”, trebalo bi koristiti više vrsti ulja za začinjavanje salata. Ulje iz repice ili pšeničnih klica, kao i sojino i orahovo ulje, obezbeđuju omega 3 masne kiseline, suncokretovo ulje ili ulje od kikirikija - omega 6, a maslinovo - mononezasićene masne kiseline.

Za pečenje ili kuvanje namirnica koristite suncokretovo ili maslinovo ulje, mešavine ulja siromašnih zasićenim mastima ili pak kukuruzno ulje ili ulje od semenki grožđa za blago dinstanje.

Ne zaboravite pri tom da su sva ulja masna, pa samim tim i kalorična. Njihova prekomerna upotreba dovodi do gojenja, faktora rizika za arterije.

Mesa

Količina masti u mesu zavisi od životinje i odabranog komada.

Jagnjetina: svi komadi su masni!
Govedina: ne savetuju se rozbratna i unutrašnja strana buta, šnicle su dozvoljene.
Svinjetina: kotlet nikako, ali file i šunka su nemasni.
Teletina: svi komadi su prilično nemasni!
Konjsko meso: veoma malo masno.
Živinsko i meso divljači: ćuretina, piletina, zečetina ili meso divljači su idealna mesa u borbi protiv holesterola… ako se pripremaju bez viška masnoće i jedu bez kožice.

Mlečni proizvodi

Pavlaka sadrži veliku količinu zasićenih masnoća.
Meki sirevi su manje masni od tvrdih.
Jogurt, uzmite onaj sa što manjim procentom masti, kalcijum je uvek prisutan u istoj količini.

 Riba

Izaberite najpre masne ribe hladnih mora, bogate omega 3 kiselinama (skuša, jegulja, haringa, losos) ili pak polumasne ribe (sardine, šaran, inćuni).
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Jasna 02.10.2021

    Lekovi su poslednje za cim treba posegnuti u slucaju visokog holesterola.Ishrana i aktivnost su prvo od cega treba poceti.


  2. jasna 13.09.2012

    Iz ishrane ne treba izbaciti ama bas nista. Pojedine, tkz zabranjene namirnice treba samo smanjti, a vise jesti preporucene, ali izbaciti citavu grupu je suludo, jer nas organizam ne funkcionise samo u smisu holesterola. Moze se napraviti drugi poremecaji. Evo su dokazali da omega 3 masne kiseline ne sprecavaju kardiovaskularan oboljenja te nam potrebe da se toliko covek trudi da ih uzima. Jesti uemreno sve namernice je smisao zdrave ishrane. Ko ima velik holesterol morace da pije lekove.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde