Transplantacija kose

Kako postajemo stariji,  kosa slabi proređuje se i počinje njeno opadanje. Bitno je znati da je 90% ćelavosti hormonalnog porekla. Ćelavost se javlja kod 60% muškaraca, a proređivanje kose kod 40% žena.

Moderna transplantacija kose bazira se na činjenici da su koreni dlaka na potiljku otporni na desturktivno dejstvo hormona. Najnovija procedura transplantacije kose podrazumeva pojedinačno uzimanje folikula dlake sa davajuće, najčešće potiljačne regije i njihovu implantiranje u regije gde kosa nedostaje (zalisci , teme).

Gubitak kose kod odraslih muškaraca nastaje najčešće kao posledica vezivanja jednog iz grupe androgenih hormona za receptor koji se nalazi u korenu dlake. Vezivanjem hormona za receptorsko mesto dolazi do propadanja potentnih ćelija i polako nastaju vidljive promene na samoj dlaci koje se zasnivaju na promeni samog kvaliteta, debljine dlake. Dlaka ona vremenom postaje tanja, svilenkasta, paperjasto mekana, a potom svojim rastom više ne može da prati rast okolne kose. Na kraju dlaka trajno opada, koren je uništen i ona nema odakle da ponovo izraste. U zavisnosti od nasleđenog rasporeda dlake zavisi koja će dlaka opasti. Ovakav način gubitka kose naziva se alopecia androgenetica.

Postupak se izvodi uz pomoć posebnog aparata koji uzima folikul dlake bez ožiljka i bez oštećenja okolnih folikula. Implantiranje se takođe obavlja posebnim instrumentom kojim se dlaka mehanički i bez oštećenja ubacuje na novo mesto. Na taj način se postiže ujednačenija preraspodela kose i prirodniji izgled. Transplantacijom kose je moguće rešiti i ozbiljne alopecije različitih etiologija, kao i gubljenje dlake u predelu brade, brkova, obrva i trepavica.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde