Zašto nam je potrebna voda?


Ukoliko ste žedni, moguće je da je organizam već dehidrirao. Voda, ali i čajevi i prirodni sokovi mogu vam sačuvati bubrege, pomoći pri varenju, kao i podići nivo energije.

Neki naučnici reći će da čovek mora da popije oko dve litre vode dnevno, dok će drugi reći da je svaki organizam drugačiji.

Potrudite se da na radnom mestu imate flašicu vode pored sebe, a ukoliko ne osećate žeđ dovoljno često, napravite mali podsetnik. Ne treba zaboraviti da je voda najjeftiniji beauty tretman na kom insistiraju najlepše žene sveta. Osvežavajte svoj organizam, poboljšajte ga jednostavnim, što češćim unošenjem vode.

Pravilan i svakodnevan unos vode je od velike važnosti za optimalan rad i pravilnu funkciju naseg tela.

Naš organizam je u najvećem procentu sačinjen od vode

U proseku je ima  60%, ali starenjem količina vode u organizmu opada.

Voda ima ogroman broj uloga, učestvuje u građi ćelija, transportu hranljivih materija, regulaciji telesne temperature, važna je u brojnim hemijskim i metaboličkim procesima i odstranjivanju štetnih materija iz organizma.

Kako u telesnim procesima, kao što su disanje, znojenje, mokrenje, pražnjenje creva, kijanje tako se i tokom bolesti, visoke temperature, rekreacije i vežbanja gube velike količine tečnosti koje moramo adekvatno nadoknaditi.

Naše telo dobija oko polovinu dnevne potrebne tečnosti unosom čvrstih namirnica. Ostatak je potrebno uneti striktno u formi tečnosti, od čega je voda najpoželjnija.

Koliko je vode poželjno unositi?

Optimalni dnevni unos je od 1.5-2 litre tecnosti.

Tokom fizičkih aktivnosti i vrućina, pojačano je znojenje, disanje je dublje i brže, temperatura tela raste. Osobe izložene ovim faktorima trebaju uzimati i veće količine vode od optimalnih.

Kod povraćanja, dijareja i dehidratacije mora se korigovati gubitak tečnosti i samim tim povećati njen unos, kako bi se funkcija organizma što pre vratila u normalu.

Starenjem metabolizam usporava, pa je potrebno unošenje veće količine tečnosti.

Ishrana bogata solima i dijetetskim vlaknima zahteva unosenje vode u većim količinama.

Pravilna hidratacija podrazumeva redovan i pravilan izbor tečnosti.

Prirodni sokovi od povrća i voća, čajevi bez šećera su dobar izvor vode, vitamina i minerala, za razliku od alkoholnih pića i gaziranih sokova koji predstavljaju najlošiji vid nadoknade tečnosti.

Koji su to glavni razlozi zbog kojih treba piti vodu?

  • Zbog energije: tokom sna, telo gubi tečnost, tako da se budimo pomalo omamljeni i zamagljenih misli. Ono što nam najbolje vraća pribranost uma i energiju za ostatak dana je - voda. To takođe može i zameniti vašu potrebu za jutarnjom kafom.
  • Zbog održavanja telesne linije: uvek kada osetite potrebu za hranom, popijte prvo čašu vode. Vaša potreba će možda biti utoljena. A ako ste i posle čaše vode još uvek gladni, onda je vreme za užinu ili za zdrav obrok.
  • Zbog bržeg metabolizma: stručnjaci su utvrdili da ljudi koji imaju naviku da svakodnevno piju dosta vode (najmanje osam čaša dnevno) imaju brži metabolizam od onih koji vodu piju retko. Samim tim, brže troše kalorije koje su uneli tokom dana.
Izvor: Preokrenise.rs, Krstarica


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde