Zamena silikonskih implanta u grudima


Uvećanje grudi, augmentacija grudi, silikonskim protezama odnosno implantatima je jedna od najtraženijih i najčešće izvođenih operacija u plastičnoj, rekonstruktivnoj i estetskoj hirurgiji. Ova operacija predstavlja jednostavni i sugurnu metodu kojom se uvećavaju dojke, vraća volumen i jedrina i ispravljaju manji nedostaci u smislu asimetrije dojki kao i manje ptoze dojki (opuštene grudi). Čini se da pacijentkinje o ovoj operaciji znaju sve.

Kada odluče da se operišu pacijentkinje dolaze dobro informisane i spremne. Ipak, neka pitanja se često ponavljaju, a jedno od njih je potencijala zamena silikonskih implantata.

Pored operacije uvećanja grudi silikonskim protezama o kojoj se puno piše i priča, silikonske proteze se primenjuju i u još nekoliko operacija kao što je operacija smanjenja dojki, podizanja dojki, kombinacija smanjenja i podizanja dojki, asimetrije dojki, profilaktička mastektomija kao i kod rekonstrukcije dojke. Ove operacije predstavljaju sam vrhunac dometa plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije i izvođenje operacije rekonstrukcije dojke nakon mastektomije i uspešnog lečenja karcionoma dojke predstavlja praktično završnu fazu uspešnog lečenje karcinoma dojke koja ženi omogućava puno zdravstveno, fizičko i psihičko blagostanje.

Promena silikona u grudima

Da li silikone u grudima kada su jednom postavljeni, treba obavezno za života menjati i koji je taj rok?

Ne! Ako nema promena na dojkama ili na samom implantatu, tačnije ako nema nikakvih zdravstvenih ili esteskih problema ili zahteva proteze ne treba menjati.

Šta kažu proizvođači implanta na ovu temu?

Neki od proizvođača silikonskih implantata čak daju i garanciju na izvesni vremenski period, neki čak i doživotno. Ipak, indikaciju odnosno razlog za zamenu silikonske proteze kao i definitivnu odluku donosi hirurg plastičar na osnovu detaljnog pregleda ili iz različitih medicinskih indikacija. Nekada je to i odluka pacijentkinje koja jednostavno želi veće ili čak manje grudi, te se takva operacija zamene silikonskih implantata izvodi iz estetksih razloga. Statiskički gledano mnogo su češči ovi estetski razlozi nego medicinsko - zdravstveni.

Koje pojave na grudima ukazuju na to da je potrebno da se implanti promene?

Glavni razlozi za promenu silikonskih implantata su ruprura tj prsnuće proteze, promena položaja ili rotacija proteze i kapsularna kontraktura, kao i već spomenuta promena poteza iz estetskih razloga. Ovde je bitno rećo da se razlozi za promenu proteza javljaju izuzetno retko, izraženo u procentima to je oko 1%.

Razlozi za promenu proteza javljaju se izuzetno retko, izraženo u procentima to je oko 1%.

Kako izgleda ova nova procedura, da li nove grudi mogu i treba da izgledaju trugačije u pogledu veličine?

Za pacijentkinju ova procedura izgleda isto kao i prethodna operacija odnosno operacija uvećanja grudi, za hirurga je ova operacija nešto složenija jer osim vađenja proteza, zahteva i kapusletomiju ( odstranjivanje kapsule koja se stvara oko silikonskog implantata) i ubacivanje novih silikonskih implantata. Takođe, ova operacija može biti prilika za primenu nešto većih ili manjih implantata i ostale korekcije tipa asimetrije, ptoze ili bilo koje druge korekcije koje su eventualno potrebne ako je na dojkama došlo do premena tokom vremena npr nakon trudnoće, dobijanja na težini, mršavljenja itd.

Kapusletomija podrazumeva odstranjivanje kapsule koja se stvara oko silikona.

Da li se i u čemu razlikuje sekundarna operacija u odnosu na prvu?

Generalno rečeno za pacijentkinju se ova operacija u smislu pripreme i oporavka ne razlikuje od prethodne, osim što ova operacija vremenski traje nešto duže i što je ova operacija skuplja. Priprema je ista, potrebno je obaviti osnovne laboratorijske analize kao i pregled interniste.


Podeli tekst:

Dr Dragana Petrović-Popović je specijalista plastične, rekonstruktivne i estetiske hirurgije. Dragana je oduvek stremila da rad sa pacijentima koji boluju od melanoma podigne na viši nivo, te otuda ne čudi što je upravo...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Ljiljna Djurdjevic 23.01.2023

  Htela bih da ukloni implate iz grudi zanimame cena Imam 68 godina


 2. Zeljka Lazarevic 20.11.2022

  Posrovanje Imam pitanje pre dve ipo godine sam radila masektomiju leve dojke, i inplant mi je sada pukao i jako sam uplasena. Neznam zbog cega je pukao dal sto tom rukom teretisrm. Jako sam zabrinuta.


 3. Svetlana 24.02.2021

  Za operaciju grudi jedino kod dr Dragane Petrovic-Popovic


 4. Ivona 24.02.2021

  Da ne bi morali da menjate proteze izaberite najboljeg hirurga, dr Draganu Petrovic-Popovic!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde