1. Pitanje broj: #184380

    Poštovani, nakon drugog spontanog upućena sam na Torch testiranje. Zabrinuo me nalaz za hsv tip 2 gde je pokazalo da su antitela igg <0.09 (pozitivno je od 1.1). Medjutim igm pozitivna 1,61 (pozitivno od 1,1). Nakon dva meseca sam ponovila testiranje gde je igg bio 0.07, a igm 1,50. Pre prvog testiranja odnose nisam imala oko tri meseca, suprug a ni ja nemamo simptome. Na drugom nalazu je pisalo da nema značajnog povećanja titra antitela i da nalaz treba posmatrati u skladu sa kliničkom slikom. Da li treba opet da ponovim test i kako da tumačim nalaz. Ginekolog je samo rekao da imam virus i da je nedavna infekcija. Hvala na odgovoru. Ana

    Odgovoreno: 15. 06. 2021.
    • Jeste nedavna infekcija, a herpes može biti i asimptomatska infekcija, budući da se ne sećate labijalnog ili genitalnog herpesa.Nema potrebe ponavlajti testove.

      Vaćno je ne steći toksoplzmozu ili CMV tokom prvpog trimestra trudnoće, tj.dobro je ove negekciej,kao i druge važne za trudnoću.  steći pre trudnoće. hSV e najopasniji tokom vaginalnog porođaja, zato što novorođenče može da se inficira-za njega je to opasno po život. Ako trudnica ima akztivni geniatlni herpes u vreme porođaja, pribegava se carskom rezu, kako bi s izbeglo prolaženej bebe kroz porođajni kanal.

Komentari na pitanje: #184380

    • Hvala, doktore. Zbunjuje me to što su igm antitela povećana već dva ipo meseca i ne znam da li smem da planiram trudnoću.

Ostavite komentar