1. Pitanje broj: #36951

    Poštovanje doktore.
    Dobar dan ekipi, ali možda loše vesti za mene. Problem je u tome što mislim da imam rak testisa. Juče sam čitao na internetu o toj temi, i simptomi koje imam veoma su slični onim koji su opisani kao simptomi raka testisa. Dakle, kao prvo, budala sam što do sada nisam otišao da posetim doktora, jer sam promenu primetio još pre godinu i više dana. Izašla mi je kvržica na kožici testisa (ne znam stručno ime) i na samom početku bila je prečnika ne većeg od 2-3mm (znači u vidu kuglice, loptice, čvorića pravilnijeg oblika). Sada nakon godinu dana i 2-3 meseca prečnik te kvržice je oko 1cm. Pročitao sam da uzroci nisu najbolje poznati, ali da je isto tako potencijalni uzrok nezdrav način  života, a ja redovno menjam doručak sa kafom, slabije jedem i imunitet mi nije na "dobrom nivou". Nisam nigde konkretno pročitao da se ta kvržica javlja spolja kao kod mene već da se oko obolelog testisa (unutar kožice) stvara ta kvržica i čvorići, pa bi molio za odgovor (sem onog opšteg kratkog odgovora o raku testisa i njegovim simptomima) na moje pitanje da li se ta kvržica javlja spolja na kožici testisa. Kod mene se takođe javila na testisu koji je podignut u odnosu na onaj drugi. Za simptome kao bol u kičmi i donjem telu trbuha nisam siguran. Jel kako sam razumeo ti bolovi se javljaju ako se taj rak proširi. Znam da će deo Vašeg odgovora biti "hitno kod lekara", a pošto živim u malom mestu recite mi da li da tražim uput za urologa ili? Molim Vas za odgovor koji će sadržati informacije o simptomima raka testisa i o opasnosti istog.
    Unapred hvala.

    Odgovoreno: 05. 09. 2009.
    • Poštovani,
      Mislim da je Vaš strah bez osnova jer se tumor testisa ne pojavljuje na koži skrotuma već u samom testisu. Ipak idite urologu na pregled i napravite ultrazvuk testisa posle čega ćete biti sigurni o čemu se radi. Najverovatnije se radi o ateromu kože skrotuma a što se lako operiše i nije rak.
      Pozdrav.

Komentari na pitanje: #36951

    • Pozdrav, primetio sam krv i ugrušce prilikom mokrenja. Muško sam, imam 19 godina i prilikom kupanja sam također primjetio na jednom testisu kvržicu. Također sam primjetio s druge strane identičan, sumnjam na rak testisa. Molim vas pomozite mi i recite mi neke savjete, zakazsao sam urologa za par dana. Hvala!

    • Sin ima želatinastu kvržicu ,na levom testisu koja moze da pomera,razbija u komadice koji se posĺe skupe. Ne boli ga sem nekog čudnog osecaja. Mnogo cita sa interneta ,pa je sad uplasem zbog malog bola u stomaku i oko bubrega. Priznao je da apstinira zbog sporta dosta dugo. Da li da se brinemo i odemo do doktora?

    • Dobar dan, pre par godina sam bio kod doktora da mi pogleda kvrzicu koja mi je izasla na testisu imam jednu vecu i par manjih, rekao mi je naziv i receno mi je da se to uklanja ako zelim i ja nisam odklonio. Sada zelim da odklonim,ali u poslednje vrema imam i blazi bol nelagodnost u predelu levog testisa. Veoma sam aktivan i izlozen sam naporima moguce i da je neka vrsta kile. Ali sada kada je sve to zajedno kvrzica i bol i moje citanje raznih tekstova po internetu pocinjem da mislim da nije rak testisa. Da li pre nego sto odem kod doktora mozete samo da mi kazete ta kvrzica sta je to i dali je povezano sa rakom. i naravno za laksu bol u testisu sta to moze da bude. Bol se javlja posle fizicki napornog rada ili sporta cak i nekada kada vozim auto m mnogo vremana. Hvala

Ostavite komentar