1. Problem u seksualnoj sferi

  Pitanje broj: #155655

  Poštovani,

  Bližim se 30-oj, nezaposlen sam, živim sa roditeljima i neke moje frustracije su postale pojačane. Pre svih, frustracija koja me najviše muči,  je ona u vezi muško-ženskih odnosa. Nemam skoro nikakvog iskustva na tom polju, ostale su mi brojne traume i strahovi još iz školskog doba pa nisam uspeo da se ostvarim na tom polju. Nedostatak odnosa sa devojkama je ppčeo jako da me frustrira, toliko jako da se brinem da li ću uspeti da ostanem “normalan” sa tim neiskorišćenim nagonom ili će se moje mentalno stanje pogoršati usled toga. Ne bih rekao da sam depresivan i anksiozan, ne osećam se tako (nekad sam tužan ali me brzo prođe), više se osećam besno ali ne na nekog posebno već na takvu situaciju u koju sam zapao. Godinama sam osećao neku vrstu krivice zbog masturbiranja jer sam imao utisak da je masturbacija moj problem samo sklanjala pod tepih, često sam znao da ne radim to nekoliko nedelja pa onda ponovo počnem ali pre par nedelja sam se potpuno čvrsto i fanatički odlučio na totalnu apstinenciju (bez masturbacije) iz nekog protesta prema sebi samome i prema takvoj sudbini jer je masturbacija samo sklanjala pod tepih mog problema. Frustracija je postala višetruko pojačana od kad sam prestao to da radim ali je i bes postao veći, sve manje strpljenja imam i za ljude i za razne životne situacije, imam višak energije ali manje spavam, teško mi je da se uspavam. Treniram fudbal i moja odluka je bila da tu energiju potpuno usmerim na sport ali sam zabrinut da bi to moglo da ostavi neke negativne psihičke posledice (možda i fizičke poput impotencije i slično) pa Vam sve ovo pišem iz razloga da bih Vas pitao da li ovakvo moje stanje može tokom vremena da me promeni psihički u negativnom smislu?

  Odgovoreno: 28. 02. 2018.
  • Poštovani,

   Vaše stanje nije posledica neke ozbiljnije psihijatriske bolesti, a ne verujem ni da će dovesti do iste u perspektivi.
   Problemi u seksualnoj sferi su veoma česti, samo što o tome retko ko govori pa nam se čini da drugi sličnih problema nemaju. 
   Od masturbacije nema neke preterane štete, pa se ne morate u tom smislu uskraćivati.
   Oko teškoća koje ste pominjali u realizaciji samog seksualnog odnosa, najbolje je da sa nekim stručnim i porazgovarate detaljnije. Postoje savetovalista za probleme seksualnosti, gde uz solidnu diskreciju možete dobiti korisne savete i po potrebi stručnu pomoć, pa se svakako javite da bi zaustavili napetost u kojoj se sada nalazite.

   Pozdrav

Ostavite komentar