1. Pitanje broj: #6901

  Molila bih za savet i misljenje. Naime, imam 63 godine, i zbog problema sa povisenim holesterolom, a po savetu lekara koristim Normolip 5, proizvodjaca ESI, vec skoro godinu dana, i naravno vodim racuna o ishrani. Kada ga ne koristim, holesterol bude cak i 7, a sa njim uspevam da ga odrzavam na 5. Statine sam pokusala da pijem, ali su kontraindikacije bile vise nego izrazene, pa sam morala da prekinem. Sa ovim pomocnim lekovitim sredstvom ga drzim u normali, ali me zanima da li je, kada je ovaj preparat u pitanju, da li je neophodno praviti pauze u primeni, ili nema potrebe, i moze se konstantno koristiti. Ja inace pijem jednu kapsulu dnevno. Inace, pored njega od lekova pijem Norvasc za hipertenziju, ali nemam skokove pritiska, ni bilo kakve druge probleme, pritisak mi je zahvaljujuci leku normalan. Hvala unapred na odgovoru.

  Odgovoreno: 22. 06. 2008.
  • terapija koju koristite morate stalno da uzimate. bolja varijanta su statini, oni osim sto snizavaju holesterol, stite i krvne sudove od ateroskleroze. simvastatin ili atorvastatin veoma retko izazivaju nezeljene efekte zbog kojih je potrebno prekinuti terapiju. zato vam savetujem da probate opet ali uz lekarski nadzor.

Komentari na pitanje: #6901

  • lazar zaric 03. 02. 2014.

   Molim vas za savet. Intersesuje me dali novolip5 ima uticaj na bubrezne kolike -kamen i pesak u bubregu i urinarnom traktu. Probao sam da pijem par lekova protiv holesterola ali sam imao ceste napade, posto su svi stamini kontraindiokovani na bubrezne probleme. Umapred vam hvala

Ostavite komentar