1. Pitanje broj: #21032

    Poštovani,
    Godinu dana sam pila Atoris 10 mg, ukupna vrednost holesterola je spala na normalnu vrednost. Prestala sam da pijem lekove 2 meseca i vrednost lošeg holesterola je porasla na 6.9 a dobar je iznosio samo 1.2. Sada po savetu lekara uzimam Sortis 10 mg, drugi mesec. Imam 46 godina, normalna telesna težina, od pre par godina imam bolove u malim zglobovima prstiju šaka. U poslednje vreme bol je jači i prisutan i na zglobovima doručja. Da li to ima veze sa Sortisom? Pročitala sam i da 2 kašike lanenog semena zamenjuje dnevnu dozu statina. Da li je to tačno i da li smem da prekinem terapiju i da uzimam laneno seme?

    Odgovoreno: 09. 02. 2009.
    • Za laneno seme i statine se ja bas ne bih slozio. Statini, osim sto snizavaju holesterol, koji je vazan za aterosklerozu i sami deluju tako sto stite krvne suduve od ateroskleroze, nezavisno od snizavanja holesterola. Druga stvara koju morate da znate je da se statini piju celoga zivota i da moze biti opasnije da ih prekidate nagleo, nego da ih uopste ne pijete. I na kraju bolovi u misicima, pa i i ruku, mogu biti znak nezeljenog efekta statina. Ovo se dejstvo javlja veoma retko. Zato je neophodno na 4-6 nedelja kontrolisati AST i ALT, da bi se utvrdila stetnos po jetru i CK da bi se utvrdila stetnost po misice. Ukoliko je vrednost CK 10 puta veca od normalnje terapija se mora prekinuti.

Komentari na pitanje: #21032

    • Radoje Kandić 04. 08. 2016.

      Poštovani, da li mogu da koristim crestor, atoris ili normolip 5 za mršavljenje, i ako mogu koji od njih je najbolji? Hvala.

    • Imam majku 54 god pila je dwa meseca atoris 10mg medjutim sada je prekinula terapiju ali se ona oseca lose ima mnogo cestu stolicu malaksanost bolove u stomaku i zglobowima pa bi pitao sta dalje gde da se obratim doktorica joj samo daje lekowe kaze pijte owu terapiju pa se widimo za mesec dana kazitemi sta dalje

    • Pozdravljam, ne vidim nigde datum, pa se nadam da tema nije mnogo stara. Naime, pitam se koliku "zavisnost" moze stvoriti atoris? Kako je navedeno, posle duzeg koriscenja atoris-a, nivo masnoca je pao. Medjutim, po prestanku masnoce su pocele da rastu. Iz ovog ugla ne mogu zakljuciti pouzdano sta je uzrok rasta masnoca, pa me zanima: da li je sam atoris takav tip leka koji zahteva dugogodisnje koriscenje kako bi se nivo masnoca odrzao u granicama? Hvala unapred.

Ostavite komentar