1. Pitanje broj: #12646

    Alergična sam na penicilin. Koje antibiotike ne smem da koristim i koji još lekovi su potencijalno opasni da ih uzimam. Navukla sam opasan strah, ne volim ni andol da popijem. Hvala!

    Odgovoreno: 14. 10. 2008.
    • Sve antibiotike iz grupe penicilina: ampicilin, amoksicilin, pivampicilin, azlocilin, tikarcilin, fenoksimetilpenicilin, meticilin, karbenicilin i dr. cefalosporini su slični penicilinima i određenim slučajevima se kod ljudi alergičnih na peniciline može javiti i alergija na cefalosporine, zato izbegavajte: cefaleksin, cefaroksil, cefradin, cefalotin, cefaklor, cefamandol, cefapirin, cefuroksim, cefotetan, cefoperazon, cefotaksim, ceftazidim, ceftriakson, cefpodoksim, cefiksim i de. ostale lekove možete bez problema korisiti.

Komentari na pitanje: #12646

    • Alergican sam na Cefaleksin. Reakcija je bila burna: unutrasnja temperatura, preobilno znojenje, gubitak vida, ogroman svrab svuda po tijelu, pad u klinicku smrt, bez gušenja, oticanje prstiju ruku, lica, dezorijentisanost. Koji lijekovi su zamjena za cefaleksin? Popio sam ga zbog otoka zuba.

Ostavite komentar