1. Upotreba leka Panklav

  Pitanje broj: #150586

  Poštovani, 

  Imam pitanje u vezi antibiotika Panklav. Naime, danas sam bio kod doktora zbog gripa, simptomi su - temperatura (38-39 C°) već 3 dana, kašalj, kijanje, curenje iz nosa i bol u grlu dok gutam. Doduše, svi simptomi, sem temperature, su dosta blaži danas, iako još nisam počeo da pijem lek. Prepisan mi je Panklav 2x i malo mi je čudno sto tako jak antibiotik? Nikad nisam pio ništa jače od 500 mg. Na receptu je pisala dijagnoza j06. Kada sam to izguglao video sam da piše akutne višestrike infekcije gornjeg dela puta za disanje, neoznačene lokalizacije. Nisam video da se ovo spominje u onom uputstvu što dolazi uz lek. Da li da nastavim da pijem Panklav 2x ili da možda potražim mišljenje drugog doktora?

  Odgovoreno: 27. 01. 2017.
  • Poštovani,

   Vaša klinička slika ukazuje da se pored gripa radi o udruženoj bakterijskoj infekciji. Dijagnoza je postavljena ispravno i data odgovarajuća terapija. Ispijte terapiju do kraja prema uputstvu lekara. Mogu Vam preporučiti da uz antibiotik koristite i neki probiotik, pogotovo ako ste skloni stomačnim problemima i povremenim pojavama kratkotrajne dijareje.
   Što se tiče uputstva leka, ona predstvavljaju preporuke proizvođača i često mogu zbuniti laike. Imajte u vidu da se često praksa i iskustvo malo razlikuju od preporuka i stoga ih se ne mora striktno pridržavati. Imajte malo više poverenja u svog lekara.

   Pozdrav

Ostavite komentar