1. Prelazak na kravlje mleko kod beba

  Pitanje broj: #155517

  Poštovani,

  Imam pitanje u vezi ishrane deteta od 4 meseca starosti. Da li smemo da pređemo na kravlje mleko (u pitanju je kravica junior) pošto adaptirano mleko je nedovoljno za njen obrok (aptamil 1)? Uz to dajemo joj i kašice (pasiran krompir i šargarepu) između obroka. Beba odlično napreduje tako da već ima oko 8 kg i blizu 70cm. Doktor nam je savetovao da koristimo adaptirano mleko sve do godinu dana, ali pošto naša beba već odavno pije veću dozu mleka nego što druga deca piju u tom uzrastu, mislili smo da je možda adekvatnije mleko koje je jače po svom mlečnom sastavu. Beba je već od samog rođenja pila 120ml adaptiranog mleka bez dojenja. A sada sa 4 meseci ona pije 210-240 ml mleka za 1 obrok. Koja bi bila Vaša preporuka, da li da pređemo na aptamil 2 ili da probamo sa kravicom junior?

  Odgovoreno: 03. 02. 2018.
  • Poštovani,

   Pošto je  Vaše dete i dalje mlađe od godinu dana, moram se složiti sa kolegom da nije nikako preporučljivo preći na ishranu dominantno kravljim mlekom.
   Postoji više razloga za to, a svi se manje-više svedu na pojašnjenje da kravlje mleko dovodi do ostećenja želudačne sluznice (u početku to radi samo stalno i uz pomoć želudačne kiseline, a kasnije se aktiviraju i imunske ćelije koje dodatno pogoršavaju oštećenje i uslovljavaju mala krvarenja koja vode u anemiju). I ne, to ne mora da bude zato što je dete alergično na proteine kravljeg mleka ili ima intoleranciju na laktozu. Tek sa godinu dana, detetov organizam je zreo da, bez većih posledica, svari kravlje mleko. Tako da moja preporuka je koriscenje adaptirane formule.


   Pozdrav

Komentari na pitanje: #155517

  • Zdravo! Moja beba ima 4 mjeseca nisam ga sisalaa, hranila sam ga Aptamil 1. Od treceg mjeseca sam mu pocela ubacivat koji obrok kravljeg mlijeka to jes (Moja kravica 2,8mm ) i skroz ima slabu stolicu i tesko izlaziii i kad izadje stolica mu je bas tvrda. Planirala sam od cetiriii ipo mjeseca da mu prekinem Aptamil 1 a ubacim kasice plazmicu itd. Posto mu je stolica bas cvrsta i slabo izlaziii ne znam sta da radim?

Ostavite komentar