1. Pitanje broj: #104789

  Postovana, moj sin ima 7god. Sad je krenuo u prvi razred. Iako sam isla svugde i pitala svakoga, nisam uspela da odlozim skolu. Pije eftil. Kao mali popricao sa 2god i 8 meseci. Posle veoma brzo se razvilo govor, verovatno zato sto smo isli kod logopeda i puno vezbali. Dobro govori, zna i da preprica price, medjutim neke delove promeni ili izostavi. Medjutim ostao je adhd, sada se razmatra mogucnost uvodjenja koncerta zbog skole, ako ne bude mogao da sedi itd. Emotivno jako nezreo. Na psiholoskom testiranju nije hteo da saradjuje. Muku mucim sa njim. Zna nekoliko slova ostalo pomesa. Tesko ih zapise. Bukvalno mu se trese ruka kada treba pisati. Ili gleda gore dole, samo ne u svesku. Brojeve isto pomesa. Jedva sabira do 5. Iako vec mesecima ucim sa njim 15 min, prepodne i popodne, ne vidim veliki pomak. Ostala deca bukvalno svi znaju da pisu. On ce biti izgubljen u skoli. Vodila sam ga i nedavno kod logopeda, privatno, da popravimo par slova, artikulaciju. To je sada ok. Kazite mi sta je sa decom ako ne uspe da isprate program? Gde da ga vodim za podsticaj? Kod defektologa? Bila sam i u drzavnom savetovalistu, gde ga je pedagogica pitala da si uvek ovako bezobrazan??? Da li lek za adhd moze da pomogne u savladanju gradiva? Izvinite na dugackom pismu. Pozdrav!

  Odgovoreno: 03. 09. 2012.
  • Poštovana,
   Nažalost, bela kuga vlada tako da je borba za decu, tj djake u osnovnim školama ogromna i retko ko uspe da odloži povratak u školu. U potpunosti se zanemaruju potrebe deteta i to šta će biti kasnije sa tim istim detetom koje se možda i neće prilagoditi školi, pa ćemo dobiti delinkventa. Ono čime se svi rukovode jeste broj dece na papiru - jako okrutno sa njihove strane.
   škola sada tako funkcioniše da je nemoguće ponavljati u prva četiri razreda, izuzev na izričit zahtev roditelja dete može da obnovi treći tj. Četvrti razred. Tako da se sa decom koja ne mogu da isprate program bukvalno ništa ne radi, vode se do osmog razreda i na kraju svakako završe osnovnu školu, al šta posle?
   što se tiče leka za adhd, končerte, on se u americi definitivno uzima kao pez bombonice. Ono što sam ja čula od jedne dr neuropsihijatra jeste da se ne sme davati pre 13. Godine. Raspitajte se još dobro o tome.
   jedino što vam preostaje jeste uporan rad sa logopedom i rad kod kuće. Rad sa logopedom minimum 3 puta nedeljno. I taj rad da bude usmeren pre svega na predčitačke i predpisačke veštine i pomoć oko savladavanja školskog gradiva, kroz sve to i trening pažnje.
   Pozdrav

Ostavite komentar