1. Pitanje broj: #12293

    Sin ima 6 godina i na glavi sam primetila mali pečat veličine sočiva, bez kose. Pre par meseci sam primetila da na tom mestu nema kose, a izgledalo mi je kao da fali kosa, jer se možda udario, pa da je to ožiljak, međutim sada mi se čini da je to poraslo.
    Da li je to gljivično oboljenje ili možda posledica neke upale? Koje analize bi trebalo da uradimo?
    Unapred hvala na odgovoru.

    Odgovoreno: 08. 10. 2008.
    • Opadanje kose na tzv \"pečate\" ili alopecia areata je relativno često oboljenje koje se može javiti i kod dece. Nekada je prisutan samo jedan pečat, a može ih biti i više. Dobro je da ovakav proces ne oštećuje sam folikul dlake, tako da kosa uvek ponovo poraste, vrlo često i spontano. Po opisu bih rekla da je Vaš dečak imao takvu vrstu opadanja kose. Gljivično oboljenje nije sigurno, jer ono ne može da prođe bez lečenja. Kako je kosa porasla, mogli bi eventualno samo da uradite krvnu sliku i serumsko gvožđe, jer nekada (posebno kod dece) ovakvo opadanje kose može pratiti anemiju. Takođe, potrebno je proveriti i zube i krajnike, u smislu postojanja fokusa (žarista).

Komentari na pitanje: #12293

    • 100% prirodno lijecenje alopecije areate ili opadanja kose na pecate. +38267477505 mijo. Moze i viber

    • jelena vojnovic 16. 09. 2015.

      Danas sam primetila cerki koja ima 4 godine da na desnoj strani, malo sa strane ima mali pecat koji je velicine 7, 8 mm, bele je boje i glatka povrsina, sta da radim, i sta je to po vama?? Ako je alopecija koja je vrsta i mao opsirnije ako mi mozete reci nesto o tome?

Ostavite komentar