1. Lečenje intezivnog svraba kože

  Pitanje broj: #142707

  Već nekoliko meseci imam svrab glave i tela. Koža na glavi me svrbi na potiljku, pod prstima osećam nešto kao bubuljice. Na telu me najvise svrbe potkolenice, a ponekad i na nekim drugim mestima. Išla sam kod dermatologa i rekla je da je sve u redu, da ne vidi nikakve promene. Analize krvi su u granicama normale, osim što je sedimantacija 22. Radila sam i UZ abdomena iz nekih drugih razloga i to je u redu. Ne svrbi me kada spavam, ne budi me. Svrbi me preko dana, koža glave u različitim periodima dana, a noge najviše uveče, kad se vratim sa posla. Od češanja se pojavljuju crvenilo i sitne bubuljice. Imam 50 godina i u menopauzi sam. Hormoni štitaste žlezde su takođe u redu, kontrolišem ih zato što sam pre desetak godina imala hipertireozu. Da li imate neki predlog za mene? Šta bi trebalo još da pogledam? 

  Odgovoreno: 11. 12. 2015.

Komentari na pitanje: #142707

  • Imam osecaj žarenja po telu, najviše po glavi, vrat, ruke, čas kao da me bocne i tu se češem, pa onda na drugom delu. Nema osipa, nema niceg. Tek kad popijem Cetirizin nemam više svrab. Obično uveče i ujutru kao da me žari. Šecer nemam. Ali sam često nervozan. Nisam to nikad ranije imao, traje tri nedelje već. Kao da me bocka nesto.

  • Dobar dan, htela sam da pitam Milenu, koja je pisala tekst o svrabu: Da li je prošlo? Imam isti problem.

  • Dobar dan, u medjuvremenu sam posetila dva dermatologa, jer me i dalje svrbi. Prvi mi je predlozio da nedelju dana ne jedem crveno voce i povrce, kostunjave plodove, banane, kao i da pijem sirup protiv parazita i kosu perem samponom protiv gljivica. Nisam radila analize na parazite i gljivice, jer je lekar rekao da to nije sasvim pouzdano i da je bolje da to odmah primenimo. Takodje mi je prepisala gel sa kortikosteroidima, da mazem najuzgrozenija mesta. Posto nije bilo rezultata, otisla sam kod drugog lekara, koji je prvo posumnjao da imam sugu, a posto je video da svrab traje dugo, a niko od ukucana nema simptome, odlucio se da mi da antihistaminik i didermal mleko. Od tableta mi se svrab malo smanjio, ali neznatno. Radila sam ponovo pre nedelju dana analize krvi, jer sam procitala da moze da se radi o vrlo ozbiljnim oboljenjima. Analize ks i leukocitarne formule, kao i parametara za jetru, bubrege i šecer su u granicama normale. Sedimentacija je 23. Lekar opste prakse je rekao da je to sve u redu. Primetila sam da me najvise svrbi kada sam kod kuce, u opustenoj odeci. Kada sam na poslu, svrbi malo, i to najvise koza glave. Ne ometa mi rad. Nocu kada zaspim ne budim se zbog svraba. Normalno spavam. Svrab pocinje kada se ujutru probudim. Da li imate neku ideju sta bih jos mogla da uradim da bih mogla da zakljucim o cemu se radi? Da li je u pitanju svrab na nervnoj bazi ili treba da obavim jos neka ispitivanja? Hvala na odgovoru.

Ostavite komentar