1. Pitanje broj: #50857

    Pitala bih ginekologa: sada sam u 36. Nedelji trudnoce, a od pre 3 nedelje krvni pritisak mi je 140/90, 135/95, kako kada, od 5. Meseca su mi prsti na rukama utrnuli i otekli, a u poslednjih mesec dana oticu mi i zglobovi na nogama, posebno na desnoj nozi, sto spontano prodje kada podignem noge malo. Kss mi je u potpunosti uredna, proteina u mokraci nemam, kao ni bakterija. Sada skupljam mokracu 24h i ujutru je ipak nosim na analizu, mada je nefrolog rekao da ne moram. Internista kardiolog je potvrdio da je sve u redu, a nefrolog takodje, mada mi je dao da pijem methyldopu od 250mg 3x1 i sada je pritisak 130/90 konstantno. Pijem i partusisten, verapamil, mamavit, cardiopirin-jer je moja dr. U 34. Nedelji konstatovala da mi je posteljica ii+, a sada u 36. Ii/iii, takodje uzimam sve vreme trudnoce i rivotril 3x1/2 od 2mg, koji sam pila i pre trudnoce zbog napada panike, pa mi je moj terapeut preporucio da nastavim. Radila sam amniocentezu zbog godina i sve je ok. Pusac sam, nisam uspela cak ni da smanjim cigarete u trudnoci, posto sam preplasena i sve vreme sam imala osecaj da sam bolesna a ne trudna, jer mi je svekrva dr. Pa me je non-stop pregledala. . . Jedva cekam kraj ovome. Moje pitanje/pitanja su: da li kod mene postoji preeklampsija, da li cu morati na carski rez iako je beba u polozaju kada prezentira glavica, da li ce mi zbog ovakvog stanja posteljice morati raditi reviziju tj. Da li ce se ona raspasti ili sta vec? Pitala bih vas i koliki je procenat smrtnosti sada na porodjaju, posto se uzasno plasim. Napominjem da mi je ovo druga trudnoca, posle 17 godina, tolika mi je cerka sada, zatim na poslednjem uz dr. Je rekla da je beba teska 2. 580gr, da je na dopleru dobra prokrvljenost, te da je ctg u redu, ali da opet dodjem za 7 dana. Unapred hvala na svemu sto mi odgovorite. . . Uplasena do bola: (

    Odgovoreno: 21. 01. 2010.
    • Poštovana,
      Ne mate razloga za zabrinutost niti uplašenost, lekari su vam veoma dobro vodili ovu trudnoći i mislim da treba i dalje da slušate savete vaše doktorke,. Pritisak je najveći neprijatelj trudnoće i u trudnoći ne sme da bude veči od 135/85, već 140/9o je patološki pritisak,.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #50857

    • srdjan savic 07. 05. 2012.

      Zena mi se leci od depresije dve godine poslednjih mesec dana je u bolnici i stanje joj je dosta bolje. Medjutim danas smo saznali da je u 9 nedelji trudnoce. Od lekova pije rivotril 1/2+1/2+3/4, metoten0+0+1, eftil 1 1/2+1+2, zoloft od 100 1+0+0, zoloft od 50 1/2+1+0. Da li ovi lekovi uticu na trudnocu, imamo dvoje dece nikada nismo imali problema psihijatar joj je nesto korigovao ovu terapiju, ali neznamo sta da radimo. Ako abortira kako ce to uticati na njenu psihu verovatno lose, a ako ostavi dete pa rodi bolesno osecace se jos gore molim vas ya savet. Unapred hvala.

Ostavite komentar