1. Pitanje broj: #43273

    Postovai doktore javljam vam se sa pitanjem u vezi miomskih cvorova na materici. Poslednji nalaz uz radjen je 12. 10. 09. Nalaz kaze ovako: uterus 73*51*33 endometrijum 11mm. Na zadnjem zidu miomski cvor 18x11 mm desni jajnik 32x18 levi jajnik 38x25. Lekaru sam se javila iz razloga sto mi se 21 09. 09, pojavilo9 krvarenje i do dana javljanja lekaru nije prestalo iako sam popila jednu dozu leka methylergometrin. 12. Oktobra doktor mi ponovo prepisuje iste ove kapi koje sam ja popila dve doze. Uradila sam tumor marker i rezultat te analize je 6, 82 a referentna jedinica je do 21. S obzirom na svoje godine svesna sam da sam u periodu menopauze ali trazim nacin kako da svoje doba najbolje prilagodim sebi i sto kvaletetnijem zivotu. Izuzetno me zanima kakvo se lecenje predlaze u mom slucaju. Takodje napominjem da sam poslednju menstruaciju imala u decembru 2007. Godine. Unapred se zahvaljujem na vasem odgovoru i nadam se da cete mi odgovoriti u najkracem roku. S postovanjem

    Odgovoreno: 28. 10. 2009.
    • Poštovana,
      Niste naveli koliko godina imate, miomatozni čvor na zadnjem zidu materice ne traba dirati, to su dobročudni čvorovi koji sa predtankom menstrualnog ciklusa počinju da se smanjuju,. Budući da krvavljenje nije prestalo mogla bi se uraditi i hormonalna terapija ali pre nje još jedan ultrazvučni pregled, zašto,. ? Zato ukoliko je debljina endometrija i dalje 11 mm treba uraditi abrasiju i materijal poslati na phd,. Dakle kada je endometrij u menopauzii preko 5 mm radi se abrasija sa phd.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #43273

    • Doktore, dobro veče. Molim Vas da mi objasnite nešto više o analizama i simptomima koje imam, u procesu smo vantelesne opodnje, mada još uvek nismo počeli sa procesom. Trenutno skupljamo potrebnu zdravstvenu dokumentaciju. Doktorima kojima se obraćam uopšte nisam zadovoljna, a da me šalju na dalja ispitivanja ne žele, antimulerov ili kako se već zove hormon je 1.07. Doktorka kaže da je prenizak o skoro da jajnih ćelija nema. Imam 25 godina, suprugu je spermograf takođe loš, davali su nam terapiju od koje nema promena. Već više od 2 meseca mučim muku za bolovima u karlici, neredovnim krvarenjem, obilnim krvarenjem, maločas sam iz sebe izbacila tako reći izgleda mesa koje je obavijeno krvlju veličine dečije pesnice i to je bio neverovatan bol, odmah sam se javila doktoru i rekao je da je grlić prilično otvoren. Da li je grilić inače otvoren ženema ili ne, sve što tražim po internetu ne daje odgovor koji mi treba, dao mi je samo injekciju za zatvatvaranje i grčenje materice od koje je rekao da ovo mora da stane i da se javim svom lekaru. Više puta me pitao da li sam trudna, a ja sam rekla po našim zdravstvenim analizama to je nemoguće iako mi pokušavamo. Rekao je ma pustite to, i samo odradio ultrazvuk. Položaj uterusa je AVF (ne znam šta to znači), DIZINA je 45 (ne znam ni ovo šta je), Transfezalin promer 50, Endometrijum prilično tanak, Ovarijum dex 23x15 ovarijum sin 27x22. Možete li mi dati naki savet?

    • Poštovani doktore meni je otkriven miomatozni cvor na prednjem zidu materice 45×33mm endometrijum tanak, inace imam 30 godina kakvo je vaše mišljenje o tome i šta mi predlažete hvala unapred.

    • Postovanni doktore, imam 34 godine. Vec 2, 5 godine nemam redovan menstrualni ciklus. Menstruacije mi kasne 7, do 8 mjeseci. Desava se da menstruacija dodje al to je dan dva i to vrlo vrlo malo krvarenje i to neodredjene boje. Kad sam se javila kod doktora izvrseno mi je ultrazvucno snimanje, a rezultati su sledeci: uterus u indiferentnom polozaju, jasno ogranicen, dimenzija 65x45x49mm, sa mimatoznimcvorom promera 31x30mm. Kavum prazan. Endoterijum debljine 3mm. U predelulevih adneksa hipohogena formacija promera 36x 32mm. Desnaadneksadimenzija27x25mm, sa vise manjih hipohogenih formacija. Molim vas da mi date vase misljenje sta je u pitanju i dali treba da idem na operaciju. .

    • Postovani doktore, imam 52 godine i do tada urednu menstruaciju. Posle toga su nastale promene tako sto se pojavilo oskudno krvarenje duzi period. Poslednji nalaz uradjen je 28. 07. 2010. god. i on daje sledece rezultate: papa druga grupa, uterus polozaj avf, duzina 103, anteroposteriorni promer 62mm, transvezalni promer 97, endometrijum 12, na prednjem zidu i u levom rogu miomatozni cvor 47mm, ovarium 28 puta 20mm.

Ostavite komentar