1. Otok i povreda ligamenta

  Pitanje broj: #153208

  Poštovani, 

  Pre skoro 6 meseci sam nezgodno doskočila i povredila nogu tačnije isčasila levi zglob. Kada se to desilo čulo se kao da je popucalo nekoliko ligamenata i sledeći dan noga je pozelenela i pojavio se mali otok koji se povećavao iz dana u dan. Zglob je vraćen na mesto, a noga je bila snimljena tek posle 3 nedelje jer sam je opteretila na poslu pa mi je bilo gore. Rađen je i ultrazvuk samo što doktor je žurio nije čak ni pogledao sve, i rekao mi je da su malo oštećeni ligamenti. Sad planiram opet da idem na ultrazvuk. Moje pitanje je da li je moguće da posle 6 meseci otok ne prolazi? Da li to možda od toga što su oštećeni ligameti? Htela bih da tražim i terapije ako nije već kasno za to jer ovaj otok mi baš smeta. Koje terapije bi bile najbolje za skidanje otoka i oporavak ligamanata?

  Odgovoreno: 27. 04. 2018.
  • Poštovana,

   Otok koji Vas muči može da se javlja posle ovakve povrede i do godinu dana. Razlog za pojavu otoka je slabost samog zgloba odnosno mekih struktura koje bi trebalo da drže zglob stabilnim. Dakle zbog slabosti i zamora zglob otiče. Predlažem da preventivno kod kuće stavljate led (kesa zamrznutog povrća) nekoliko puta na dan po desetak minuta. Pored toga predlažem da se posvetite fizikalnoj terapiji koja će pre svega uključivati kineziterapiju odnosno adekvatne vežbe za stabilizaciju i jačanje mekih struktura samog zgloba.


   Pozdrav

Komentari na pitanje: #153208

  • Poštovani, Imao sam distorsio na desnom skočnom zglobu, nosio sam gips 2 nedelje, ortoped mi je rekao da mogu da nastavim da treniram posle 3 nedelje, međutim ništa. Kako malo operetim nogu odma otekne. Od povrede je prošlo 2 meseca, sada mogu da trčim i da skačem, ne boli me dok to radim, ali posle otekne pa splasne otok. Kada sam bio kod doktora na kontrolu zbog ponovnog oticanja, on mi je rekao da nisam trebao da dolazim jer će se otok vremenom povući. Zaista se malo povuće ali čim malo operetim nogu, odmah otekne.

Ostavite komentar