1. Pitanje broj: #25987

  Poštovana doktorka,
  Hvala na brzom odgovoru. Zanima me samo da li se ovaj hormonski poremećaj leči lekovima iz oblasti endokrinologije, tj. hormonskom terapijom?
  Pozdrav, mama
   
  Poštovana doktorka,
  Pre godinu dana smo Vam se javili u vezi sa našim sinom koji ima problem sa proređenom kosom. U skladu sa Vašim savetom, posetili smo dečijeg endokrinologa čiji nalaz smo Vam ranije slali: dete 15 god 10/12/meseci upućen zbog proređivanja kose TSH 1.527, FT4 12.38, TV 184 cm/P97/, TM 81 kg, ITM 24.5 kg/m2 /P 85/. Analize krvi su u redu. Doktorka je smatrala da je prema pregledu najverovatniji uzrok proređivanja kose testosteron i da se ne može ništa učiniti. Sada, godinu dana kasnije, uradili smo analize testosterona i S dihydrotestosterona: testosteron 16.7 nmol/L /ref.vrednosti za M: 9.08-55.2/ i S dihydrotestosteron 2327.0 pg/mL /ref.vrednosti za M:250-990/. Laboratorija nema referentne vrednosti za decu, samo za muškarce i žene. S obzirom da se radi o detetu od 16.5 godina, a vrednosti dihydrotestosterona su znatno uvećane, molim Vaše mišljenje o ovom rezultatu i mogućnostima daljeg lečenja.
  S poštovanjem, zabrinuta mama
   
  Poštovana,
  Kako se radi o muškom detetu u pubertetu normalno je da aktivna forma muškog polnog hormona bude viša nego kod odraslih muškaraca. Kako testosteron jeste jedan od razloga za gubljenje kose kod muškaraca, verovatno se radi i o konstitucionalnoj preosetljivosti folikula dlake na više nivoe testosterona. Ne verujem da postoji neki ozbiljan organski razlog za povećane vrednosti testosterona i gubitak kose, jer je sve ostalo u redu.
  ass.dr Milena Velojić Golubović

  Odgovoreno: 12. 04. 2009.

Ostavite komentar