1. Pitanje broj: #55879

    Da li posle ugradnje stenta, pacijent moze normalno da se ponasa, da li ima neka napomena oko podizanja neke tezine, bavljenja sportom, hrane? Koliko najduze traje terapija lekovima? Pacijent koji ugradjuje stent, da li je on puno bolestan ili je to neka, da kazem savremena bolest? Hvala unapred! Pozdrav

    Odgovoreno: 24. 03. 2010.
    • Poštovana,
      Razlog za ugradnju stenta je koronarna bolest u nekom obliku i pacijent je posle ugradnje zdraviji nego što je bio. Plavix se pije godinu dana a aspirin doživotno. Ograničenja vezana za fizičku aktivnost su samo ona koja se odnose na godine i kondiciju pacijenta.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #55879

    • Ugradjen mi je stent prije šest mjeseci. Osjecam se odlicno. Jedem apsolutno sve, pušim dvije kutije marllbora dnevno. Jedino moram pit tablete što bih htio izbacit i to pigrel 75mg triplixam 10mg/2, 5/10mg i concocor 2, 5mg ujutro i physiotens 0, 2mg i sortis 80mg navecer. Pio sam i andol 100 pro prva tri mjeseca ali sam ga prestao pit. Osjećam se bolje nego prije. Mene zanima može li se stent izvaditi i dal bi me drmnuo novi infarkt da prestanem pit sve lijekove?

    • Vaš komentar da je čovjek sa ugrađenim stentom zdraviji nego prije - čuo sam od čovjeka koji je napunio 65 godina, i kome je ugrađen stent kad je imao 41. Meni je rekao da mogu smatrati da sam zdraviji od svojih vršnjaka. Meni je izuzetno osvježenje kad kažete da čovjek može sve jeste, i baviti se svim fizičkim aktivnostima. Ipak, ne očekujem da idem u teretanu. Međutim, ipak moram da pitam, da li se smije baš sve jesti? Ja ni do sada nisam pretjerivao u ishrani, jeo sam kvalitetnu hranu. Od mnogih kompetentnih čujete da se ne smije jesti crveno meso, mljeveno meso, iznutrice, jaja, ovo, ono. Pa šta čovjek da jede, zaboga? Kažu ribu? Ako neko treba da jede samo ribu do kraja života, sa sve voćem i povrćem - izem ti takav život. Počeću opet da pušim, da jedem i biftek i ramstek, džigericu i kajganu, pa dok traje (m) . Dakle, pitanje je: da li se, zaista, ne smije jesti ništa od navedenog? Da li čovjek smije igrati fudbal, košarku, tenis? Ja, lično, osjećam se dobro, u kondiciji kao i prije ugradnje stenta (prije dva mjeseca) . Da li je tu varka? Ako se ja osjećam dobro, pa umislim da smijem jesti i ćevape i kremenadle, i popijem 3-4 piva - može li to da mi napravi probleme? Hvala, pozdrav.

    • VESNA LOMBAUER 30. 08. 2012.

      Videla sam vas odgovor na pitanje o fizickoj aktivnosti nakon ugradnje stentova. Do sada sam cula svasta. . Od toga da ne smem da peglam, usisavam, radim po kuci, do toga da mi redovna setnja od oko sat vremena izaziva modrice po rukama i nogama. Interesuje me, sta je od fizicke aktivnosti aposlutno dozvoljeno, a sta nije. Unapred hvala na odgovoru!

Ostavite komentar