1. Pitanje broj: #43053

    Pitanje za dr. Zorana perisica. Pre tri godine su mi se prvi put javili bolovi u grudima, kao neko trnjenje, peckanje, ziganje, treperenje u predelu srca i ispod leve dojke i ubrzan rad srca. To je izazivalo strah pa su se javili napadi panike sa gusenjem i vrtoglavicom i tada je krenula nocna mora. Sve moguce lekare sam obilazila. Prvo kardiologe i dijagnoza je bila athesiones pl perikardiales, tahikardia, uz konstataciju da to nije nista stasno i da mi bolove i ubrzan rad srca ne izaziva srce vec psiha. Onda krece lecenje kod psihologa, psihijatara, neuropsihijatara sa dijagnozon anksioznost i lecenje rivortilom 0, 5 i to 1/2. Simptomi su za ove tri godine bili prisutni nekada cesce nekada redje ali me nisu ostavljali na miri. U medjuvremenu sam zavrsila fakultet, emotivno se sredila, nasla posao i prestala da uzimam rivotril jer mi je receno da kada budem pronasla neki svoj mir da prestanem. To je bilo pre dva meseca. Pre tri nedelje uzasan bol u predelu srca meni vec poznat ali intezivniji, gusenje i zamaranje su me opet odveli kod kardiologa cije uz nalaz ovako izgledao: leva predkomora normalne velicine. Mitralni zalisci voluminozniji, leva komora normalne velicine, normalne kontraktilnosti, aorta normalne velicine, trolisna valvula, velumi tanki, ocuvane separacije, desne srcane supljine b. O. Perikard zadebljan sa athezijama bez viska tecnosti. Dg. Perikarditis virosa. Ekg nalaz: sinusni ritam, frekvenca 85/min bez promena ta 100/60. Nakon uradjene krvne slike koja je odlicna saopsteno mi je da je virus napao srcanu kesu i da moram strogo da mirujem da se voda ne bi izlila. I ja vec tecu nedelju lezim uz propranolol 1/4 brufen 3x1. Vitanin c 500 mg 3x1 i magnezijum 2x1 bez temperature, kaslja, kijavice. Zelela bih da cujem vase misljenje na ove moje dijagnoze i kako je moguce da mi pre tri godine na iste nalaze (uz nalazi identicni, dijagnoza razlicita) kazu da je psiha, a sada virus, malo mi sve to nelogicno, jer se ja osecam isto kao tada samo sto sam sada prikovana za krevet. Unapred hvala!

    Odgovoreno: 29. 10. 2009.
    • Poštovana,
      Nekada ste imali upalu srčane maramice (perikard) i to je ostavilo tragove koji se vide na ultrazvuku (priraslice-adhesiones-srašćenja) . Najozbiljniji simptom koji one mogu praviti su ekstrasistole i što se tiče i prognoze i simptomatologije te bolesti ne trebate biti zabrinuti. Ipak, ispoštujte sadašnju terapiju iako ne vidim kako bi znali da je virusni ako nije potvrdjeno specifičnim titrima ili antitelima.
      perikard zadebljan sa athezijama bez viska tecnosti. ----pa koja se onda tečnost može izliti??
      praćenje ultrazvukom na 3 meseca prvih godinu dana, kasnije na godinu dana. Nemate ograničenja sa ovakvim nalazom za fizičku aktivnost ili trudnoću.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #43053

    • Bio sam na ekg i ultrazvuk srca: ekg: sinusni ritam, nikakvih oboljenja, puls 70 otkucaja u minuti, ta: 120-60, krvna slika uredna. Na ultra zvuku mi je kardiolog napisao mitralni zalistci voluminozniji bez karakteristike za prolaps, ostale dimenzije srca i ostalo je sve u redu. Mene ovo mnogo brine. Doktorka mi je rekla da je to mozda od sporta ili urodjeno i da to nije uopste srcano oboljenje niti mana, pa bi vas zamolio da vi date misljenje, inace bio sam i na testu opterecenja i nalaz je bio odličan. Veoma sam vam zahvalan unapred. Srdačan pozdrav

    • Za doktora imam pitanje. . . Unapred veliko hvala! U pubertetu pre 15 godina imala sam tahikardije oko 140 u minuti, probadanja i skakanje pritiska, treperenje u predelu srca. Ultra zvucno nadjen je jedino prolaps mitralnog listica uz regrutaciju ili malo propustanje oko 1+. Tada su uvedeni beta blokatori koji su drzali situaciju pod normalom. Sada sam trudna ukinuli su beta blokatore i zamenili verapamilom od tada su pocele tahikardije od 110 do 145 u pokretu najvise i pored najvece doze verapamila 4x80 one se ne vracaju u normalu, javlja se i treperenje u srcu, blaga probadanja. Uz je nalaz isti kao i pre vise godina i doktori preporucuju da guram sa verapamilom a neki da se vratim na presolol ili propranolol. Sad sam 23 nedelja trudnoce, pitanje je da li mi ove tahikardije mogu izazvati ozbiljnije probleme ako po pojedinima budem trpela? Ili da ipak zapocnem terapiju beta blokatorima i ne trpim vise samo lezim? Misljenja lekara su podeljenja jedni bi me vratili na beta blokatore da smiri i mene i bebu dok drugi preporucuju da trpim uz verapamil zbog bebe. Da li su stalno prisutne tahikardije i treperenje povremeno opasni?

Ostavite komentar